1. međunarodni dan georaznolikosti

06. listopada 2022.
Davor Vrsaljko; Marija Bošnjak; Petra Šparica; Marina Višić; Snježana Mikulčić Pavlaković

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Danas se diljem svijeta obilježava 1. međunarodni dan georaznolikosti (International Geodiversity Day) koji je UNESCO proglasio 2021. godine na svojoj 41. Općoj konferenciji.

Hrvatski prirodoslovni muzej se u suradnji sa Hrvatskim geološkim institutom i Hrvatskim geološkim društvom pridružuje obilježavanju ovoga dana volonterskom akcijom čišćenja geolokaliteta u dijelu Parka prirode Medvednica.
Ovom akcijom želimo skrenuti pažnju javnosti na osobitu važnost zaštite i očuvanja georaznolikosti i geobaštine jer je njihov značaj u očuvanju cjelokupne prirode iznimno važan.

Više o Međunarodnom danu georaznolikosti možete pročitati na
https://www.geodiversityday.org, a brojne događaje povodom ovog dana možete naći na https://www.geodiversityday.org/find-an-event

Što je to georaznolikost i zašto nam je svima važna?
Pojam georaznolikost odnosi se na raznovrsnost stijena, fosila i minerala, reljefnih oblika i tla, ali i na prirodne procese koji ih stvaraju i mijenjaju, kako danas tako i milijunima godina duge geološke prošlosti. Na različite načine georaznolikost utječe i na naše živote, i to kroz različite prirodne, ekonomske pa i društvene čimbenike, kao što su primjerice mineralne sirovine i energija, ali i turizam, čija grana geoturizam postaje sve važnija i zanimljivija. Stoga je važno naglasiti da je georaznolikost bitna za održivo upravljanje planetom, ali i dobrobit cjelokupnog čovječanstva.