Novi muzej i čuvaonice

Projektom obnove muzeja rekonstruira se i dograđuje Palača Amadeo, muzej dobiva novi stalni postav, suvremenu prezentacijsku i multimedijalnu opremu, nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom kao i novu multimedijsku dvoranu koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja.

 

Cjelovita obnova muzeja uključuje građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, poboljšanu toplinsku izolaciju, uz primjenu učinkovitijih energetskih sustava. U rekonstruiranoj palači osiguran je i nesmetani pristup za kretanje osoba s invaliditetom te osoba smanjene pokretljivosti.

 

Dodatni prostor za proširenje novog stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja postigao se izmještanjem cjelokupnog fundusa u nove čuvaonice na Novom Petruševcu, a nove aktivnosti postižu se natkrivenim atrijem muzeja, novom multimedijalnom dvoranom, novim laboratorijima te podzemnim izložbenim aneksom čime se bitno unaprijeđuju kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba.

 

Otvara se i novi ulaz u muzej preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradske jezgre. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu“. Muzej po prvi put dobiva muzejsku moderno uređenu suvenirnicu i ugostiteljski objekt.

 

U novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz brojnih muzejskih zbirki s pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama, fotografijama, kao i multimedijskim interaktivnim prezentacijama vezanima uz tematsku cjelinu. Multimedijska dvorana omogućit će interaktivnu prezentaciju postojećih i novih sadržaja na temu bogate hrvatske prirodoslovne baštine.

 

Moderno opremljeni laboratoriji omogućit će upoznavanje s osnovnim metodama rada u biološkoj i geološkoj znanosti, koje do sada nisu javno prikazivane. Korisnici će u okviru interaktivnog laboratorija uz mogućnost rada „in situ“ sami moći stvarati nove vrijednosti za prirodoslovlje. Kroz novi stalni postav, laboratorije i muzejske radionice, dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima.

 

Edukativne radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.

 

 

MUZEJSKE ČUVAONICE

 

Hrvatski prirodoslovni muzej čuva svoje eksponate u suvremenom depou opremljenom po svjetskim standardima.

 

U Novom Petruševcu, na zagrebačkoj periferiji, od 2020. godine smještene su muzejske čuvaonice Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Na 2000 kvadratnih metara čuva se 1,34 milijuna muzejskih eksponata. Čuvaonice su uređene prema recentnim muzejskim standardima prilagođene osjetljivoj građi o kojoj muzej skrbi; relativna vlaga, temperatura, adekvatna rasvjeta te izolacija od prašine i štetnika.

 

Na dva kata zgrade u 26 prostorija, od čega je najviše namijenjeno za fundus, smještene su i radne prostorije za kustose, prostor za karantenu, hladnjače za građu, preparatorska radionica i DNA laboratorij, a u čuvanicama postoji i prostorija za čuvanje radioaktivnih minerala i kemikalija.

 

Čuvaonice u Novom Petruševcu predstavljaju najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj. Čuvaonica je opremljena arhivskim regalima, ladičarima, entomološkim i arhivskim kutijama za pohranu građe i ostalim materijalom neophod za uspješno preseljenje i pohranu muzejske građe i inventara.