Golema psina preseljana na Velesajam

11. svibnja 2022.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Preseljen je najveći eksponat Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Golema psina, 𝐶𝑒𝑡𝑜𝑟ℎ𝑖𝑛𝑢𝑠 𝑚𝑎𝑥𝑖𝑚𝑢𝑠, ulovljena u Jadranskom moru još 1934. godine preseljena je na sigurnu lokaciju u prostore Zagrebačkog velesajma gdje će i ostati do završetka obnove muzeja sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Grada Zagreba krajem 2023.
🦈
Eksponat goleme psine, druge najveće vrste riba nakon kitopsine, dospio je u muzej još 1934. godine. Prema pisanju tadašnjeg tiska ulovljeni morski pas dugačak preko osam metara i težak preko dvije tone ulovljen je u blizini Kraljevice. Zalaganjem profesora Krunoslava Babića, tadašnjeg ravnatelja Hrvatskoga narodnog zoološkog muzeja, golema psina završila je u postavu muzeja.
🦈
Za čovjeka bezopasna, golema psina hrani se zooplanktonom koji filtrira iz morske vode zahvaljujući škržnom sustavu smještenom u 5 velikih škržnih lukova. Filtrira gotovo 1800 tona morske vode na sat pri intenzivnom hranjenju. Obično pliva u grupama od 12 do 15 jediniki, a najčešće zabilježeni primjerci dugi su između 3 i 12 metara.
🦈
Prepariranje je izveo poznati muzejski preparator Pavao Allinger. Tijekom preparacije dva dana je odvajao i čistio kožu koja je sama težila oko 800 kg, dok je jetra težila impozantnih 250 kg. Obzirom na težinu i nemogućnost manipulacije golema psina i danas je izložena na mjestu gdje je i došla k nama. Sve do danas kada privremeno seli u prostore Zagrebačkog velesajma dok ne završi obnova muzeja.
🦈
Hrvatski prirodoslovni muzej je samo tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu. Muzej je trenutno u fazi obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Grada Zagreba. Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja 2023. godine. kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu.