Granična policija zaplijenila fosilnu građu vrijednu više desetaka tisuća eura, naši muzealci sudjelovali u determinaciji

30. travnja 2021.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Brodsko-posavska policija predstavila je vrijednu zapljenu fosilnih ostataka, starih oko 15 milijuna godina, zaplijenjenih od 46-godišnjeg krijumčara na granici s BiH u automobilu slovenskih registarskih oznaka.

Preko graničnog prijelaza u Staroj Gradiški krijumčar je u Hrvatsku pokušao ući 17. travnja u večernjim satima. "Nakon sumnje da je u vozilu krijumčarena roba, pregled sumnjivog vozila zajedno su obavili policijski i djelatnik carine koji su pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju", rekla je za Hinu glasnogovornica brodsko-posavske policije Kata Nujić.

Fosili neprocjenjive paleontološke vrijednosti

Krijumčarene fosilne ostatke u srijedu su na graničnom prijelazu determinirali i evidentirali predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda, a zaplijenjeni fosili privremeno će biti pohranjeni u zagrebačkom muzeju.

Voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Dražen Japundžić kazao je da su, nakon pregleda, potvrdili da se radi o "vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti". Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije oko 15 milijuna godina), a najzastupljeniji su ostaci zubi i čeljusti fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), nosoroga (Brachypotherium), svinja (Conohyus), dabrova, jelena, goveda itd. Paleontolozi su u građi razaznali i nekoliko primjeraka fosilnih vodozemaca (Salamander).

Policija nastavlja istraživanje

"Primjerci nisu očišćeni ni preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe“, rekao je Japundžić. Vrijednost zaplijenjenih fosila procijenio je na više desetaka tisuća eura, uzimajući u obzir vrijednost osiguranja za slične izložbene primjerke koji dolaze u Hrvatski prirodoslovni muzej.

Riječ je o fosilnim ostacima iz razdoblja srednjeg miocena, starim petnaestak milijuna godina, koji najvjerojatnije potječu s lokaliteta Gračanica kod Bugojna u BiH. Riječ je o aktivnom ugljenokopu lignita, gdje se tijekom eksploatacije u određenom trenutku uđe u stratigrafski sloj u kojem se pojavljuju očuvani fosilni ostaci životinja koje su u to vrijeme živjele.

– Materijal koji smo izuzeli vrlo je zanimljiv i mnogobrojan, radi se o oko 80 predmeta koji se odnose na elemente kostiju, najviše fosilnih sisavaca. Najpoznatiji su nalazi praslonova, točnije rodova Gomphotherium i Prodeinotherium, no ima i fosilnih ostataka nosoroga (Brachypotherium), svinja (Conohyus), dabrova, jelena, goveda, konja te nekoliko primjeraka vodozemaca iz skupine salamandera – rekao je Japundžić. Prema njegovim riječima, radi se o vrlo zanimljivoj i dragocjenoj fosilnoj građi, kako za kustose koji rade po muzejima tako i za znanstvenike specijalizirane za pojedine životinjske vrste iz Zemljine prošlosti. Fosilna građa je raznolika, a važna je zato što puno govori o paleookolišu i o paleoklimi u tom geološkom razdoblju te ukazuje na migracijske putove životinjskog svijeta s područja današnje Afrike i Azije prema Europi. Pronalazak je važan i zato što je jako puno fosilnih nalaza na jednom lokalitetu.

– Ja u svojoj karijeri još nisam vidio toliki broj nalaza s istog lokaliteta pred sobom. Na području Hrvatske inače nema takvih nalaza. Nešto slično bilo je u glinokopu Jelenska kod Kutine, kad je Ina-Naftaplin imao eksploataciju bentonitne gline koju je koristio za cementiranje svojih bušotina. No oni su s eksploatacijom prekinuli devedesetih godina prošlog stoljeća i od tada više nema sličnih nalaza u našoj zemlji – istaknuo je Japundžić.

Pronađeni primjerci nisu očišćeni tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se zasad ne mogu determinirati. Izuzeta građa ima veliku materijalnu vrijednost, koja se u ovom slučaju mjeri u desecima tisuća eura, pa je zanimljiva i ilegalnim trgovcima koji ih pokušavaju distribuirati kolekcionarima na području Europske unije. No ona prvenstveno predstavlja velik, pozitivan doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskoj struci te prirodoslovlju općenito.

– Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa koja će nam zasigurno dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe – zaključio je Japundžić.

Policija nastavlja s istraživanjem kako bi se utvrdile sve okolnosti u kojima su fosilni ostaci stigli na granicu Hrvatske i BiH. Pretpostavlja se da zaplijenjeni fosili potječu iz aktivnog ugljenokopa kod Gračanice u Bosni i Hercegovini.

Tekst preuzet s portala Vecernji.net