GrowApp - napravi animaciju klimatskih promjena u svom dvorištu

20. ožujka 2017.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

GrowApp je instrument za građansku znanost (citizen science) i razvijena je u kontekstu Global Learning and Observations to Benefit the Environment programa (GLOBE) u suradnji s platformom vijesti o prirodi NatureToday.com, Wageningen University and Geodan. Kustosica Odjela za botaniku Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, dr. sc. Zorana Sedlar, uključena je u znanstveni dio tima projekta.

***
Prenosimo medijsku objavu GLOBE i Nature today:

Nova pokrenuta aplikacija GrowApp omogućuje ljudima da naprave animacije stabala, vrtova i pejzaža slikajući ih pametnim telefonom. Aplikacija direktno transformira slike u film vremenskog slijeda pokazujući promjene kroz sezone, ali i kroz godine. I kroz zabavu u vlastitom dvorištu korisnici pomažu znanstvenicima u boljem razumijevanju klimatskih promjena i njihovih učinaka na okoliš.

Početak i trajanje vegetacijske sezone u Europi pod jakim je utjecajem povećanja Europske temperature za 1,5 °C u odnosu na pred-industrijsko doba. Ovaj zaključak se može izvesti na temelju analize stotina tisuća podataka opažanja cvjetanja, listanja i promjene boja listova, dobivenih zahvaljujući brojnim volonterima u cijeloj Europi. Cvjetanje 17 proljetnih biljaka u Europi, na primjer, pomaknuto je za prosječno dva tjedna ranije u razdoblju od 1982. godine. Nadalje, ova fenološka opažanja potvrđuju se i satelitskim praćenjem promjena i ozelenjavanja pokrova. Međutim, ostao je izazov povezivanja satelitskih i terenskih opažanja. Idealno bi bilo kad bi proces listanja, promjene boja listova, i padanja listova svake vrste bio kontinuirano praćen. Za ovo je potrebno mnogo vremena pa volonteri najčešće bilježe samo prvi dan početka listanja i kraj listanja, što nije dovoljno za potpuni uvid u promjene.

Vizualiziraj sezonske promjene
GrowApp ( www.growapp.today) daje novu mogućnost laganog praćenja sezonskih promjena pojedinih stabala, vrtova, čak i cijelih pejzaža kroz tjedne, mjesece ili čak godine. GrowApp aplikacija ohrabruje ljude da često snimaju fotografije. Novom inovativnom metodom fotografiranja pametnim telefonom stvara se animacija vremenskog slijeda, a time i promjene u okolišu vidljivima - promjene koje nam često pobjegnu iz vida. Za omogućavanje dobre animacije ali i analize promjene zelenila GrowApp pomaže namjestiti novu fotografiju prema već postojećoj. Aplikacija naznačuje mjesto odakle je prva fotografije bila snimljena i čini tu fotografiju djelomično prozirnom omogućavajući optimalno preklapanje slijeda fotografija. Ažurirana animacija odmah je vidljiva na www.growapp.today. Dodavanjem #hashtag-a, moguće je napraviti odabir animacija.

Zajedničko stvaranje animacija
Svi koji imaju instaliranu aplikaciju GrowApp, mogu dodati novu fotografiju na novoj lokaciji. Isto tako, svi mogu dodati fotografije postojećim animacijama ako su na toj istoj lokaciji. Na ovaj način postaje moguće učestalo dodavanje fotografija čime se poboljšavaju analiza i interpretacija zabilježenih promjena u zelenilu.

Školarci se bave znanošću
GrowApp je instrument za građansku znanost (citizen science) i razvijena je u kontekstu Global Learning and Observations to Benefit the Environment programa (GLOBE) u suradnji s platformom vijesti o prirodi NatureToday.com, Wageningen University and Geodan. GLOBE je međunarodni znanstveni i edukacijski program koji omogućuje učenicima i javnosti u cijelom svijetu da sudjeluju u skupljanju podataka i znanstvenom procesu, i uvelike pridonesu našem shvaćanju Zemlje kao sustava i globalnog okoliša. GrowApp aplikacija je praćena edukacijskim materijalima (jednostavnim i naprednim zadacima) koje mogu koristiti i učenici i nastavnici. Uključivanje u pravu znanost postaje lagano. Znanstvenici će pružiti redovite povratne informacije o sezonskim promjenama koje su se dogodile. GLOBE koordinatori u 16 europskih zemalja pridonijet će projektu (dodatni kontakti su navedeni niže u tekstu).

Europski zeleni val

U pokušaju usklađivanja opažanja i omogućavanja njihove usporedbe kroz cijelo područje Europe molimo za posebnu pažnju prema sljedećih šest vrsta: hrast lužnjak, lijeska, bukva, breza, višnja i sitnolisna lipa. Ako svi u Europi sudjeluju s aplikacijom, zeleni val od juga do sjevera Europe postat će vidljiv. Nadalje, GrowApp slike daju novu dimenziju proučavanju klimatskih promjena i njihovog utjecaja na prirodni okoliš. Osim vrijednosti koju ima u znanstvenom dijelu, animacije će omogućiti novi način vizualizacije i objašnjavanja sezonske dinamike i promjena u „vrtovima“ sudionika.

U GrowApp su uključeni i satelitski podaci s detaljnim informacijama o tome gdje je sezona počela, postoji li trend prema većoj ili manjoj biomasi u tom području te temperaturni podaci dana prije.

GrowApp je trenutno dostupan samo za Android, ali verzija za Iphone će biti dostupna kroz par tjedana.


Informacije za urednike:
Za dodatne informacije molim vas da kontaktirate:
• Brojanka Smojver, AZOO, email: borjanka.smojver@azoo.hr
• Diana Garašić, nacionalna GLOBE koordinatorica,email: diana.garasic@gmail.com
• dr. sc. Zorana Sedlar, Hrvatski prirodoslovni muzej, email: zorana.sedlar@hpm.hr

Međunarodni voditelji projekta:
• dr. sc. Arnold van Vliet, Wageningen University, email: arnold.vanvliet@wur.nl
• Matthijs Begheyn, GLOBE, email: matthijs@globenederland.nl


Dodatne poveznice:
• Website GrowApp: https://www.growapp.today
• Website Nature Today: https://www.naturetoday.com/intl/en/observations/growapp
• Website GLOBE European Phenology Campaign: https://www.globe.gov/web/european-phenology-campaign/overview/
• Phenological changes in Europe: http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/plant-phenology-2/assessment
• European temperature change: http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/global-and-european-temperature-3/assessment

Vrste GrowApp kampanje, njihovo hrvatsko ime, englesko ime (latinsko ime) te #hashtag koji se dodaje slici tijekom upotrebe aplikacije:

Hrast lužnjak, pedunculate oak (Quercus robur), #oak
Lijeska, common hazel (Corylus avellana), #hazel
Bukva, common beech (Fagus sylvatica), #beech
Breza, silver birch (Betula pendula), #birch
Višnja, sour cherry (Prunus cerasus), #cherry
Sitnolisna lipa, small-leaved lime (Tilia cordata), #lime