Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i partnerima iz pet zemalja EU odobren projekt vrijedan 5,1 mil EUR-a

21. srpnja 2016.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U četvrtak, 21. srpnja u 12 sati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju održana je konferencija za tisak u povodu vijesti da je Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i partnerima iz pet zemalja EU odobren EU LIFE+ projekt „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES“ vrijedan 5,1 milijuna EUR-a.

Sudjelovali su:
prof.dr sc Tatjana Vlahović, ravnateljica HPM-a;
dr.sc Martina Šašić, voditeljica Zoološkog odjela HPM-a;
dr.sc Draško Holcer, autor i koordinator EU projekta.

Novinarima se obratio i gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić.

***
Morske kornjače (želve) jedne su od najugroženijih skupina životinja na Zemlji. Stoga se i u Europskoj Uniji i Hrvatskoj nalaze se na popisu strogo zaštićenih i prioritetnih vrsta za zaštitu. Unutar Europske Unije, područje sjevernog Jadrana, posebice njegov istočni dio uz obale Istre i Kvarnera najvažnije je područje ishrane i odrastanja glavate želve. Međutim, želve koje odrastaju uz naše obale putuju Sredozemljem, posebice u vrijeme razmnožavanja kad se vraćaju na tradicionalna gnjezdišta u Grčkoj, Turskoj ili Cipru. Stoga je za zaštitu želvi zajednička akcija na svim područjima koja predstavljaju njihovo područje obitavanja ključna za njihovo očuvanje. Ovaj projekt prvi je projekt koji objedinjava najvažnije zemlje i područja za očuvanje najveće populacije glavate želve u Europskoj Uniji!

S ciljem provedbe zajedničkih i koordiniranih aktivnosti partneri iz ključnih zemalja za očuvanje želvi Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Cipra, Grčke i Malte - prijavili zajednički projekt pod nazivom „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES“.

Projekt ukupne vrijednosti od 5.1 milijun Eura će biti sufinanciran sredstvima Europske Unije kroz program LIFE+. Projekt će trajati pet godina.

Cijeli projekt koordinira Hrvatski prirodoslovni muzej, koji će voditi aktivnosti vezane uz koordinaciju cjelokupnih projektnih aktivnosti, analizu podataka, razvijanje mjera upravljanja, razvoj aplikacija i sustava „građanske znanosti“, podizanje svijesti javnosti itd. Provedbu terenskog dijela aktivnosti u Hrvatskoj koji uključuje istraživanje iz zraka, rad sa ribarima te provedbu mjera smanjivanja slučajnog ulova provest će Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora iz Velog Lošinja. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode bit će uključeno u aktivnosti vezane uz identifikaciju područja za osnivanje Natura 2000 područja.

Projektni partneri iz ostalih zemalja su ARCHELON – društvo za zaštitu morskih kornjača Grčke, Uprava za ribarstvo i istraživanje mora Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i okoliša Cipra, Zaklada za prirodu Malta, Ciparsko Sveučilište, Zavod za biologiju i biotehnologiju „Charles Darwin“ Sveučilišta La Sapienza Rim, Sveučilište Primorska – Kopar i WWF Italija.