Kamenice davno nestalih mora - predstavljanje virtualne izložbe

07. lipnja 2023.
Knjižnica Bogdana Ogrizovića
Davor Vrsaljko; Marija Bošnjak; Jasenka Sremac; Nediljka Prlj Šimić

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Pozivamo Vas na otvorenje virtualne izožbe Kamenice davno nestalih mora u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 7. lipnja 2023. u 19:30.

Dok čeka svoju obnovu Hrvatski prirodoslovni muzej predstavlja svoj bogati muzejski fundus putem virtualnih izložbi. Izložba Kamenice davno nestalih mora predstavlja svijet fosilnih školjkaša, kamenicama. Prikazani su odabrani predstavnici neobičnih fosilnih školjkaša skupine Ostreida (kamenice, oštrige) razdoblja kenozoika, najmlađe geološke ere koja započinje prije 66 milijuna godina .

Danas kamenice uglavnom žive blizu obale, pričvršćene za podlogu, a sagledavanjem njihova današnjeg načina života moguće je rekonstruirati okoliše u kojima su obitavale. Na izložbi predstavljamo dio kamenica iz fundusa Muzeja te saznajemo više o ulozi ovih posebnih školjkaša u otkrivanju nekadašnjeg svijeta. Nalazi kamenica osobito su česti u miocenskim naslagama sjeverne Hrvatske, što potvrđuju i brojni primjerci iz fundusa Muzeja, od kojih će neki biti prikazani na ovoj izložbi. Također će, uz primjerke iz Hrvatske, biti prezentirani i uzorci iz muzejskih komparativnih zbirki s područja Francuske i Italije.

“U vremenu kad se sve oko nas mijenja, svjedoci smo pogubnog djelovanja naglih promjena na osjetljive organizme. Stoga se, uz brojne akcije zaštitara prirode, okrećemo i primjerima iz geološke prošlosti i tražimo razloge zašto su neki organizmi bili uspješniji od drugih u preživljavanju kriznih razdoblja. Među takvim, otpornim, organizmima su i naše kamenice. Možda neugledna izgleda, ali čvrste i prilagodljive, već milijunima godina doprinose bioraznolikosti i opstanku mnogih morskih organizama. Geolozi ih vole, jer se lako fosiliziraju, a, zbog razmjerno duga životnog vijeka, mogu nam dati uvid u kratkoročne temperaturne oscilacije tijekom geološke prošlosti, na temelju geokemijskih i izotopnih analiza ljušturnih lamina, koje se tijekom rasta nadograđuju poput godova. Ne smijemo zaboraviti niti sladokusce, koji uživaju u njihovu okusu. Zbog svega toga želimo omogućiti našim posjetiteljima da se kroz ovu izložbu upoznaju s čudesnim svijetom Kamenica davno nestalih mora.“ - poručuju autori izložbe.

Autori: Marija Bošnjak, Jasenka Sremac, Nediljka Prlj Šimić, Davor Vrsaljko
Stručni suradnici: Petar Crnčan, Tatjana Bakran-Petricioli, Donat Petricioli

***
Virtualna izložba
Kamenice davno nestalih mora
Pretraživanjem ponuđenog sadržaja saznat ćete što se, kada, kako i zašto dogodilo, kao i mnoge druge zanimljivosti vezane uz geologiju i geološku prošlost našeg planeta.