Kosti kita pronađene u Jadranu

01. rujna 2018.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Da se uvijek isplati vrijeme na moru provoditi ispod mora doznali su ovih dana i dječaci Patrik i Kristijan. U podmorju otočića Pržnjaka pored Korčule pronašli su neke velike smrdljive kosti. Ono što veseli dječake, zanima znanstvenike, a mami morske novinare.

Kutija s kostima stigla je do ekipe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja hvali entuzijazam i oštro oko malih ronilaca. Oni su se potrudili, izronili su kosti iz cijele okolice tog otočića, skupili ih i spakirali i evo mi smo te kosti donijeli ... i zaključili da se radi o kivijevom kljunastom kitu, govori dr. sc. Draško Holcer, Hrvatski prirodoslovni muzej. Kosti su velike, kakve i trebaju biti u kita dugog 5 metara koji živi i u južnom Jadranu, i to na velikim dubinama. Veliki su mu neprijatelji buka i seizmička istraživanja. Kreće se u malim skupinama i jako rijetko susreće. Kosti kivijevog kljunastog kita su onog već uginulog pronađenog u prosincu nedaleko Orebića.

U nekoliko mjeseci more je učinilo svoje, a pronađene kosti znanstvenici će iskuhati od masnoće i pripremiti ih da postanu dio zbirke Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.
M.Š./F.J.T./HRT

IZVOR:
https://magazin.hrt.hr/459099/znanost-i-tehnologija/kosti-kita-pronaene-u-jadranu