Kubični kristalni sustav

01. svibnja 2020.
Snježana Mikulčić Pavlaković

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

KUBIČNI KRISTALNI SUSTAV
a1=a2=a3
α1= α2= α3=90°

Naziva se još i izometrični kristalni sustav, simetrijski je najkompliciraniji, ali ima najjednostavniji koordinatni sustav - tri jednake i međusobno okomite kristalografske osi.KRISTALNE FORME:


HALIT, NaCl – Kristalizira u formi HEKSAEDRA (kocke). Obično je bezbojan ili bijel, ali može biti različito obojen ovisno o nečistoćama i defektima u strukturi. Halit ima veliku zdravstvenu vrijednost za čovjekovo tijelo. Konzumiramo ga svakodnevno kao kuhinjsku sol u domaćinstvu.
Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji


FLUORIT, CaF2 – u prirodi se najčešće javlja u formi KOCKICE ili OKTAEDRA no može kristalizirati u kombinacijama različitih formi kubičnog sustava. Može biti različito obojen a pojedini kristali se mogu prelijevati u svim nijansama plave, ljubičaste, zelene i narančastocrvene boje. Najdojmljiviji je kada ga se obasja utraljubičastim svjetlom jer tada pokazuje efekt fluorescencije- sjaji pobuđenom svjetlošću.
Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji

DIJAMANT, C – često kristalizira u formi OKTAEDRA. Najtvrđi je mineral u prirodi, zbog svoje tvrdoće koristi se kao alat za rezanje, bušenje, brušenje i poliranje. U draguljarstvu se često brusi u obliku briljanta koji maksimalno ističe njegov visok sjaj i disperziju svjetlosti - „vatru“ što ga čini iznimno vrijednim i popularnim dragim kamenom. Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji

GALENIT, PbS - često se nalazi u formama HEKSAEDRA, no kombinacije formi mogu biti brojne. Kala se po plohama kocke pa se pri lomljenju površina kristala sastoji se od mnogo sitnih "stepenica". Predstavlja najvažniji izvor olova, a često je i srebronosan. . Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji

PIRIT, FeS2 – kristalizira u formi HEKSAEDRA ili tipično u formi PENTAGONSKOG DODEKAEDRA, tzv. piritoedra. Zlatnožute je boje zbog čega ga je lako zamijeniti sa zlatom („fools gold“). Ime pirit dolazi od grčke riječi πυρίτης (pirites) što znači "od vatre", zbog pojave iskri kada ga udarimo čeličnim predmetom.
Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji


GRANAT – grupa minerala iz skupine NEZOSILIKATA. Mogu kristalizirati u različitim formama holoedrije kubičnog sustava, često kao ROMPSKI DODEKAEDAR ili DELTOIDSKI IKOZITETRAEDAR. Zbog duboke boje pogotovo crvene, ljubičastocrvene, narančaste ili zelene omiljen je dragi kamen. U geologiji je važan za interpretaciju geneze metamorfnih stijena (geotermobarimetrija).
Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji


SFALERIT, ZnS – kristalizira često u formi TETRAEDRA. Vrlo visokog je sjaja, a može biti različito obojen, žut, narančast, crvenkast, zelenkast, crven, smeđ. Sjajni, crni varijeteti bogati su željezom. Najvažnija je ruda cinka.
Isprintaj mrežu i napravi svoj model kristala, oboji ga po želji