MALA ŠKOLA MINERALOGIJE 3

02. rujna 2020.
Biserka Gužvica

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Zašto minerali imaju različit sjaj?
Sjaj minerala ovisi o refleksiji zraka svjetlosti, a intenzivniji je u minerala s većim indeksom loma i glatkim, ravnim kristalnim plohama. Sjaj minerala može biti dijamantni, metalan, staklast, svilenkast, sedefast, mastan, smolast, voštan, zemljast.Što je kalavost minerala?
Minerali često imaju različitu koheziju (sile kojima su međusobno povezane čestice u kristalnoj strukturi) u različitim smjerovima pa prilikom djelovanja vanjske sile na mineral dolazi do pravilnoga kalanja paralelno postojećim ili mogućim kristalnim plohama. To svojstvo minerala naziva se kalavost. Kalavost je na mineralu vidljiva kao sustav paralelnih linija poprečnih na određenu plohu. Pojedini minerali nemaju kalavost, dok ostali mogu imati jedan ili više sustava bilo savršene, bilo dobre, bilo nepotpune, bilo nejasne, ili slabo izražene kalavosti.


Što je lom minerala?
Za razliku od kalavosti, lom je nepravilno lomljenje minerala usljed djelovanja sile, a izražen je u minerala kod kojih je kohezija podjednaka u različitim smjerovima. Lom može biti kukast, iverast, neravan, školjkast. Kremen (kvarc) je primjer minerala bez kalavosti kod kojega je izražen školjkasti lom.

Što je tvrdoća minerala?
Tvrdoća je otpor minerala prema djelovanju mehaničke sile, primjerice utiskivanju, paranju, brušenju i slično. To je još jedno svojstvo minerala vezano uz koheziju. Postoje primjeri da mineral ima različitu tvrdoću u različitim smjerovima kao što je kianit čiji sinonim disten ukazuje baš na to svojstvo.Kako se iskazuje tvrdoća minerala?
U mineralogiji se tvrdoća minerala najčešće iskazuje kao relativna tvrdoća (R) s obzirom na Mohsovu ljestvicu tvrdoće - niz od deset minerala poredanih od najmekšeg minerala talka do najtvrđeg minerala dijamanta. Mohsova ljestvica nije pravocrtna što znači da tvrdoća dijamanta nije deset puta veća od tvrdoće talka već je prema apsolutnoj tvrdoći (A) dijamant puno tvrđi.