Međunarodni dan muzeja - 18. svibnja

18. svibnja 2017.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

18. 05. obilježava se Međunarodni dan muzeja, utemeljen 1977. godine na preporuku Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM). Od tada do danas, svake godine, obilježava se širom svijeta s ciljem predstavljanja muzeja kao javne ustanove, te prezentiranja dostignuća iz prethodnog razdoblja.

Svake godine ICOM-ov Savjetodavni komitet predlaže temu kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja. Ta zajednička tema omogućava svim muzejima svijeta da se u svibnju fokusiraju na isti sadržaj kako bi poruke muzejske zajednice bile što prisutnije i vidljivije u javnosti. Tome, naravno, doprinose i stalne preporuke za obilježavanje tog dana kojima je cilj privući posjetitelje u muzej. Jedna od glavnih preporuka je slobodan ulaz u sve muzeje, ali i organiziranje različitih događanja poput organiziranja promotivnih kampanja, otvaranja izložbi, otvaranja novih muzejskih prostora, produženog radnog vremena, organiziranja koncerata, te različitih programa namijenjenih svim uzrastima, obiteljima i osobama s invaliditetom.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji i sporne povijest: govoriti neizrecivo u muzejima“.

U obilježavanje Međunarodnog dana muzeja već 22. godinu zaredom uspješno se uključuje i Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a koja orgnizira edukativne muzejske akcije pod zajedničkom temom koja se nadovezuje na ICOM-ovu temu za tu godinu. Tako je tema 22. edukativne muzejske akcije „TAJNE“.

Ovaj zajednički muzejski pedagoški program traje od 25. travnja do 18. svibnja, a prvenstveno je namijenjen obiteljskim posjetima. Program uključuje zanimljive, posebno pripremljene edukativne aktivnosti, izložbe, radionice, igraonice, stručna predavanja, nagradne igre i mnoštvo drugih događanja.

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u okviru zajedničkog pedagoškog programa
22. EMA - EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA – TAJNE organiziran je program „Tajna prirodoslovnog kovčega“.

Program 18. svibnja - Međunarodni dan muzeja
17:00 – 19:00
Poučne i kreativne radionice "Tajne prirodoslovnog muzeja" – istraživanje muzejskih postava i izložbi
Radionica „Život bez svjetlosti“ - pogled u svijet tajanstvenih špilja i njihovih sramežljivih stanovnika