Međunarodni dan muzeja 2019.

18. svibnja 2019.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

18. 5. 2018.
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

BESPLATAN ULAZ

Sve što ste željeli znati o mesožderkama

Od 17 do 18 sati u našem muzeju gostovat će botaničarka dr.sc. Dubravka Sandev, iz Botaničkog vrta PMF- a, vrsna poznaveteljica tih biljaka, pa je to prilika da iz prve ruke saznate sve što vas zanima o njima: gdje rastu, zašto se zovu tako, čime se i kako hrane, može li ih se i gdje nabaviti, kako ih pravilno uzgajati u kućnim uvjetima itd. Pitanje je vjerujemo jako puno, zato dođite i pitajte. Osim zanimljivih informacija koje ćete saznati, vidjet ćete i demonstraciju njihova hranjenja.

Izložbe:

Ususret Novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju
Predstavljamo manji dio dosad neizloženog fundusa budućeg novog stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja kao i cjelokupni projekt novog muzeja Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi HPM. Naime, uskoro će građani i posjetitelji grada Zagreba imati jednaku priliku, kao i u drugim EU državama, uživati u sjajnom muzeju: obnovljenom i revitaliziranom prostoru, novom stalnom postavu, interaktivnim prezentacijama i cijelom nizu novih sadržaja, kao i u Muzeju na otvorenom koji će biti smješten u parku šume Tuškanac.

Koralj izvađen iz mora
Raznovrsnost fosilnih i recentnih koralja, njihova građa, zavidna graditeljska sposobnost te raskošna ljepota naveli su nas na ideju da ih približimo posjetiteljima kroz različite prirodoslovne, a i druge aspekte, počevši od njihove prve pojave u davnoj geološkoj prošlosti, preko njihovog mineraloškog sastava te građe i načina života današnjih koralja, pa sve do uporabe koralja za izradu atraktivnog i vrijednog nakita. Tako je ovoj izložbi, uz primarni prirodoslovni atribut, pridodan i umjetnički, čime se svrstava u niz izložbi novog vala Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u kojima se na poseban način isprepliću priroda i umjetnost, odnosno dodiruju i nadopunjuju natura i kultura. Koralji su, iako vrlo sićušni, graditelji najvećih struktura u živom svijetu – koraljnih grebena, koji također imaju posebno mjesto na izložbi.

Cilj izložbe je prikaz prirodoslovnih značajki koralja, vodeći računa o građi, načinu života, sistematici, rasprostranjenosti i ugroženosti, ali uz pridodane brojne zanimljivosti, legende, mitove, vjerovanja i umjetnički doživljaj koralja. Kako bismo na što sveobuhvatniji način prikazali ljepotu, važnost i vrijednost koralja, na izložbi smo prezentirale i predmete iz drugih muzejskih institucija, iz kojih se iščitava prisutnost koralja u različitim segmentima života, gotovo od samih početaka civilizacije pa sve do današnjih dana.

Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji
* Komarci uzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prijenosnici uzročnika različitih bolesti kao što su malarija, denga, groznica Zapadnog Nila te brojne druge bolesti
* Oko polovine svjetskog stanovništva neprestano je izloženo visokom riziku od zaraze bolestima koje prenose komarci
* Do sada je opisano preko 3500 vrsta komaraca u 113 rodova
* Ljudi su oduvijek pokušavali suzbiti komarce, no do danas niti jedan pokušaj nije rezultirao trajnijim uspjehom
* Ribe Gambusia affinis i Gambusia holbrooki iako djelotvorne u kontroli komaraca i široko introducirane u tu svrhu, obje negativno utječu na populacije autohtonih vrsta riba te zajednice zooplanktona, kukaca i rakova
* Samo ženke komarca sišu krv koja im je potrebna za razvoj jajšaca, dok se mužjaci hrane nektarom

Pet impresija – izložba učeničkih radova XV. Gimnazija IB program, Zagreb
Priroda nas oduvijek fascinira. Hrvatski prirodoslovni muzej baštini prirodu i u njegovim izlošcima, najraznovrsnijim prirodninama, mnogi pronalaze inspiraciju. Razgledavajući muzejske postave i izložbe te sudjelovanjem na muzejskim radionicama, pet učenica zagrebačke XV. Gimnazije IB programa, stečene impresije pretočile su u zanimljiva likovna djela. Raznolikost pristupa viđenim eksponatima stvorilo je individualna kreativna rješenja. Bogatstvo različitosti! I u muzeju i u likovnim djelima. Tako stvorena djela integrirana su među muzejske eksponate kao izložba u izložbi, ostavljajući posjetiteljima na promišljanje što jest priroda, a što tek mašta.