Međunarodni limnogeološki skup Lake-Basin-Evolution

20. svibnja. do 24. svibnja 2016.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U petak u Zagrebu počinje međunarodni znanstveni skup o jezerima.

Hrvatsko geološko društvo na inicijativu Regionalnog komiteta za neogensku stratigrafiju Sredozemlja (RCMNS) priprema od 20. do 24. svibnja 2016. godine, u Zagrebu međunarodni limnogeološkog skup pod nazivom "Lake - Basin - Evolution" – Stratigraphy, Geodynamics, Climate, and Diversity of Past and Recent Lacustrine Systems“.

Skup sa težištem na stratigrafskoj korelaciji, dinamici taložnih procesa i razvoju biološke raznolikosti jezerskih bazena, promovira limnogeologiju kao modernu prirodoslovnu disciplinu koja integrira ekspertize geoloških, kao i bioloških znanosti.

Uz Hrvatsko geološko društvo, velik broj domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija sudjeluju kao partneri i podrška ovome važnom skupu – Sveučilište u Zagrebu (Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet), Hrvatski prirodoslovni muzej, Prirodoslovni muzej u Beču, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, INA-industrija nafte, Hrvatski geološki institut, Međunarodna zajednica sedimentologa i Međunarodna zajednica geoloških znanosti.

Skup će se održati u prostorima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, a u radu skupa sudjelovat će 70 eminentnih stranih i domaćih stručnjaka iz niza disciplina vezanih uz istraživanje jezerskih bazena (stratigrafi, sedimentolozi, strukturni geolozi, paleontolozi, biolozi i geokemičari).

Program uključuje predavanja i poster prezentacije, a bit će organizirane i 2 ekskurzije: jednodnevna ekskurzija u neogenske jezerske naslage okolice Zagreba i trodnevna ekskurzija kroz prošle i sadašnje slatkovodne jezerske okoliše (18 Ma do danas) čija su limnogeološka istraživanja u tijeku (Plitvička jezera i Vransko jezero u Dalmaciji te neogenski jezerski bazeni Dinarida južne Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

Svečano otvorenje skupa bit će u petak, 20. svibnja 2016 u 18:00 sati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, gdje će, uz pozdrave predstavnika sponzora biti održano i plenarno predavanjae Mathiasa Harzhausera (Austrija) o povijesti razvoja slatkovodnih jezerskih sistema Europe.

Službena stranica skupa je: http://rcmns-ic2016.nhm-wien.ac.at/

***
Zaštitni znak skupa:

crobol

***
Zaštitni znak Regionalnog komiteta za neogensku stratigrafiju Sredozemlja:

crobol

***
Plitvička jezera - jedan od ciljeva ekskurzije skupa

crobol