Muzej se otvara u rujnu 2024 !

04. srpnja 2024.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Nakon više od tri godine intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura, projekt obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja uspješno je završen. Napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni kako bi na suvremen i atraktivan način promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu. Obnovu su financirali Europska unija, Republika Hrvatska i Grad Zagreb. Hrvatski prirodoslovni muzej svoja će vrata građanima otvoriti krajem rujna ove godine.

Rekonstrukcijom zaštićenog spomenika kulture Palače Amadeo stvoreni su novi izložbeni prostori opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić. Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropolških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao.

Jačanje znanstveno-istraživačkih djelatnosti te kulturne i turističke ponude
Uz obnovljenu zgradu i novi stalni postav, Hrvatski prirodoslovni muzej dobio je i moderno opremljene prostore za priređivanje povremenih izložbi, održavanje predavanja, radionica i drugih edukativnih programa, a ojačani su i kapaciteti za znanstvena istraživanja. U novim laboratorijima korisnici će moći uživo pratiti znanstvene analize i sami doprinositi stvaranju novih znanstvenih vrijednosti. Dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima, te doprinijeti njihovu prirodoslovnom opismenjavanju.

Otvoren je i nov pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Novi Hrvatski prirodoslovni muzej obogatit će kulturnu i turističku ponudu Zagreba i okolice, te doprinijeti zapošljavanju i gospodarskom rastu.

Financiranje obnove muzeja i palače Amadeo

Ukupna vrijednost obnove novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iznosi 31,6 milijuna eura, a izvršena je kroz dva velika projekta. U sklopu projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“, Europska unija sufinancirala je obnovu s 9,9 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a partner Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba izdvojili su 5,8 milijuna eura. U sklopu projekta postpotresne obnove „Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“, Europska unija je iz Fonda solidarnosti Europske unije financirala konstruktivnu obnovu palače u iznosu od 9,7 milijuna eura kroz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Dodatna sredstva za obnovu osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 1,45 milijuna eura, dok je Grad Zagreb samostalno osigurao još 4,8 milijuna eura.

„Ako ćemo po ičemu, uz velebne projekte poput Pelješkog mosta, pamtiti naših 11 godina članstva u Europskoj uniji, to su onda ulaganja u kulturu. Tvrđave u Šibeniku, palače u Zadru, Lazareti u Dubrovniku, Malo rimsko kazalište u Puli, dvorci u Virovitici i osječka Tvrđa promijenili su imidž i percepcije ovih gradova. Paromlin i Uspinjača, dva projekta koja se pokreću iz ITU mehanizma, napravit će isto za Zagreb“, zaključio je ministar Erlić, koji je ovom prilikom ravnateljici muzeja Tatjani Vlahović uručio ugovor vrijedan 178,5 tisuća eura iz Programa za sufinanciranje završetka provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ministar Erlić uručio ugovor iz Programa za sufinanciranje završetka provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u četvrtak je sudjelovao na konferenciji u povodu završetka projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej“.

Tom je prilikom podsjetio kako je Hrvatska zemlja s nebrojenim kulturnim bogatstvom, a novi Hrvatski prirodoslovni muzej jedno je od najvećih pojedinačnih ulaganja iz EU fondova u kulturnu baštinu. „Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas na otvorenju ovoga impresivnoga, modernoga, inovativnoga, EU fondovima obnovljenoga muzeja. Svi možete biti ponosni na ovo ostvarenje, koje će na najbolji način predstavljati našu prirodoslovnu baštinu te biti prostor okupljanja i edukacije koji privlači brojne posjetitelje. Znamo da EU projekte nije lako provesti, pogotovo kada je riječ o dugogodišnjim projektima kulturne baštine. Ali svi koji su sudjelovali u realizaciji obnove ovog muzeja pronašli su dovoljno snage, mudrosti, kapaciteta i stručnosti da se projekt, uz brojne izazove i potres, uspješno realizira. Sada će on ostati trajna vrijednost Zagreba za narednih 100 godina, revitalizirat će zagrebački Gornji grad te oduševljavati nove generacije“, izjavio je ministar Erlić.

Iz medija

Index.hr

Večernji

Zagreb.info

Fama news

Grebza.com

MojZagreb.info

MAGme

Culturenet

Seebiz

ZGexpress

Nacional

24 sata express

Jutarnji.hr

Prigorski

HRT magazin

HRT

Eko vjesnik