Nagrada HAZU mr. sc. Vladimiru Zebecu

29. travnja 2014.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Zagreb, 29. travnja 2014 – na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 153. godišnjice osnutka tradicionalno su dodijeljene Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

Nagradu za područje prirodnih znanosti dobio je mr. sc. Vladimir Zebec, dugogodišnji muzejski savjetnik u Mineraloško-petrografskom odjelu Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja za monografiju „Trepča/Stari Trg“ (izdanje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Ovo iznimno djelo, „Trepča/Stari Trg“, zanimljivo je stručnim osobama u okviru prirodoslovlja, mnogim drugim stručnjacima, pa i amaterima, jer radi se o neprocjenjivoj vrijednosti i zanimljivoj temi. Monografija ima izuzetnu znanstvenu i kulturološku važnost jer radi se o znanstvenoj i muzeološkoj obradi najznačajnije zbirke minerala i stijena ovog svjetski poznatog lokaliteta. Važnost ovog djela raste i spoznajom da je to rezultat rada u našim skromnim uvjetima, strpljivog i zahtjevnog znanstvenog djelovanja kustosa, koji nastavlja rad niza profesora, muzealaca i stručnjaka zagrebačke mineraloške škole. Monografija valorizira zbirku trepčanskih uzoraka pohranjenih u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu i time Zagreb stavlja na svjetsku kartu mjesta s važnim prirodoslovnim muzejima.