Noć muzeja 2019.

01. veljače 2019.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Noć muzeja 2019. - inovacije i digitalna budućnost
1. veljače 2019.
RADNO VRIJEME 18 - 01
ULAZ SLOBODAN

PROGRAM DOGAĐANJA

Izložba
Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji
Prikazane su vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarca u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija. Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima. Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama.

Izložba
Koralj izvađen iz mora
Cilj izložbe je prikaz prirodoslovnih značajki koralja, vodeći računa o građi, načinu života, sistematici, rasprostranjenosti i ugroženosti, ali uz pridodane brojne zanimljivosti, legende, mitove, vjerovanja i umjetnički doživljaj koralja. Kako bismo na što sveobuhvatniji način prikazali ljepotu, važnost i vrijednost koralja, na izložbi prezentiramo i predmete iz drugih muzejskih institucija, iz kojih se iščitava prisutnost koralja u različitim segmentima života, gotovo od samih početaka civilizacije pa sve do današnjih dana.

Prezentacija novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja
Što nas sve očekuje u 2022.?

→ dodatnih 2600 m2 prostora
→ izložbeni prostor u podzemnom aneksu na Tuškancu
→ natkriveni atrij
→ veliki eksponati (replike dinosaura, kostur kita, kostur zagrebačkog kita, model dupina)
→ suvenirnica
→ muzejski ugostiteljski objekt
→ multimedijalna dvorana

Predstavljanje muzejskih digitalnih projekata

Virtualni herbarij
zavirite u digitalni herbarij i otkrijte florističko bogatstvo i raznolikost naše bogate herbarske zbirke Botaničkog odjela.

e-Turtle
aplikacija za pametne uređaje namijenjena je prikupljanju informacija o opažanjima morskih kornjača u prirodi. Trenutno je dostupna za Android OS i može se preuzeti sa Play Store . Morske kornjače su globalno ugrožene i svatko može pomoći njihovoj zaštiti. Uključite se u naš program građanske znanosti, dojavite vaša opažanja, pogledajte što su dojavili drugi. Vaše dojave pomoći će nam utvrditi prijetnje i područja interakcija s morskim kornjačama čime pomažete izraditi bolje mjere za njihovo očuvanje. Uz vašu podršku želimo osigurati bolju i sigurniju budućnost za naše morske kornjače!

Interaktivni DNA info-pult
Virtualna izložba o DNA molekuli i molekularno-genetičkim istraživanjima u Muzeju. Primjena novih tehnologija u rasvjetljavanju problematike povijesnih evolucijskih istraživanja Muzeja.

Zagonetna Zemlja
Interaktivni info pult na kojem možete saznati sve o planetu Zemlji, Sunčevom sustavu, mineralima, stijenama, fosilima, dinosaurima...

Interaktivni info pult Mineraloškog postava
Pročitajte zanimljivosti iz stalnog postava Mineraloško-petrografskog odjela

Izložba projekta MendTheGap
MendTheGap projekt predstavlja inovativnu priliku premošćivanja jaza određenih istraživačkih kapaciteta u Hrvatskoj u području arheologije, genetike i ostalih znanosti o prošlosti. Projekt iskorištava specifične lokacijske prednosti koje proizlaze iz dvije važne činjenice. Prvo, u Hrvatskoj se nalazi veliki broj arheoloških nalazišta i vrijednog materijala koji je relativno nedovoljno istražen, te nedovoljno ekonomski iskorišten. Drugo, u Hrvatskoj postoji grupa istraživača (idejno i strateški udružena u CrEAMA Inicijativu) čiji znanstveno-istraživački kapaciteti, utjecaj i uspješnost u dobivanju EU projekata nisu u potpunosti realizirani i to zbog nedostatnog financiranja, koordinacije i strateškog planiranja. Uz pomoć svjetski poznatih znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridge-u i Sveučilištu u Pisi, naša krajnja vizija je izgraditi istraživačku grupu (CrEAMA Inicijativu) koja je sposobna promišljati o znanostima o prošlosti na Multi-Inter-Trans disciplinarnoj (MIT disciplinarnoj) razini. Naša je pretpostavka da sposobnost MIT disciplinarnog promišljanja o znanostima o prošlosti može osigurati značajnu inovativnu snagu i doprinijeti rješavanju mnogih suvremenih pitanja/problema.

Prodaja muzejskih publikacija i suvenira
HPM Shop
- prodaja muzejskih publikacija i suvenira po promotivnim cijenama