Novi Hrvatski prirodoslovni muzej po mjeri najvećih svjetskih metropola

14. studenog 2018.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Svi sadržaji pružit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog kojeg će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima

Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i viša kustosica Muzeja, dr. sc. Iva Mihoci, uz ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica i zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika dr.sc. Jelenu Pavičić Vukičević predstavili su projekt Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej. Projekt će omogućiti potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa s više od 2 milijuna predmeta na dodatnih 2600m2 stalnog postava te novi laboratorij opremljen modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja.

Grad Zagreb partner je ovog projekta i za njegovo provođenje planira osigurati sredstva do potrebnog iznosa za finalizaciju projekta, ovisno o dodijeljenim sredstvima Europske unije. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 96.545.888 kuna. Izrada projektne dokumentacije stajala je 4.667.500 kuna, u čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo u iznosu od 3.734.000 kuna bespovratnih sredstava.
Projekt bi trebao završiti 2022. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba imati jednaku priliku kao i u drugim europskim metropolama uživati u suvremenoj interpretaciji novog postava i sadržaja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Osim obnovljene i revitalizirane palače Amadeo, važne povijesne građevine grada Zagreba, novi sadržaji omogućit će posjetiteljima putovanje kroz vrijeme prolaskom kroz stalni postav, ulazak u dvije vremenske kapsule (memorijalne sobe), a imat će priliku vidjeti i laserski prikaz molekule DNK i velike eksponate poput replike dinosaurusa, kosture kita i zagrebačkog kita te model dupina.

Edukacijske radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.

Pristup zgradi muzeja i razgledavanje sadržaja bit će omogućeno i osobama s invaliditetom. Bit će otvoren i Muzej na otvorenom – Prirodoslovna staza Tuškanac kao i novi ulaz u Muzej iz Tuškanca. Predviđeno je i otvaranje muzejskog ugostiteljskog objekta i suvenirnice. Zaposlit će se i 12 novih zaposlenika. Akreditirani laboratoriji opremljeni najnovijim tehnologijama bit će na raspolaganju zainteresiranima, a kako bi od obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja neposrednu koristi imali gospodarski subjekti, znanstvena i akademska zajednica. To će omogućiti transfer znanja i novih tehnologija kroz aktivnu suradnju na znanstvenim projektima.

Svi ovi sadržaji pružit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog kojeg će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima. To je ujedno i način za jačanje imidža Zagreba kao još atraktivnije turističke destinacije u kojoj novi Hrvatski prirodoslovni muzej omogućuje upoznavanje s dugogodišnjom hrvatskom prirodoslovnom tradicijom i nacionalnom kulturom.