Posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva dr. sc. Martini Podnar Lešić, kustosici HPM-a

18. prosinca 2017.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Naša kustosica dr.sc. Martina Podnar Lešić sa svojim programom CSI:HPM – zločin u kokošinjcu dobitnica je posebnog priznanja Hrvatskog muzejskog društva za pedagoško – edukacijski projekt.

***
Obrazloženje Ocjenjivačkog suda Hrvatskog muzejskog društva za Posebno priznanje za pedagoško – edukacijski projekt:
Ciklus pedagoško-edukativnih radionica CSI:HPM – Zločin u kokošinjcu prvi put je realiziran u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju 2013. godine te je po oduševljenim reakcijama sudionika bilo jasno da će ova radionica postati stalan i nezaobilazan dio pedagoške djelatnosti Muzeja. Pomno promišljena te s godinama nadopunjavana novim atraktivnim sadržajima ova radionica projekt je dr. sc. Martine Podnar Lešić, više kustosice i molekularne biologinje koja tu kompleksnu znanstvenu disciplinu približava publici.

Osnovna ideja radionice bila je približiti posjetiteljima Muzeja tajnu šifru skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije na način da i sami postanu aktivni sudionici.

Potreba za ovakvom vrstom edukativnog programa nametnula se zbog činjenice da pojmovi kao što su DNA, geni i mutacije već odavno nisu rezervirani samo za znanstvenike u molekularnogenetičkim laboratorijima.

Upravo 2016. godine, radionica je podignuta na višu razinu uključivanjem velikog broja gimnazijalaca, posebice maturanata te dodatnom prilagodbom sadržaja i aktivnosti ovoj strukturi korisnika. Brižljivo osmišljene raznolike kreativne DNA igre predstavljaju moćno didaktičko oruđe koje potiču zainteresiranost sudionika i usvajanje tematike. Zbog svega navedenog posebno priznanje za realizirani pedagoško-edukacijski program Ocjenjivački sud dodjeljuje Martini Podnar Lešić za ciklus radionica CSI:HPM – Zločin u kokošinjcu.