Posljednji pozdrav Mladenu Vajdiću

22. veljače 2023.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U srijedu, 22. veljače 2023., u 77. godini preminuo je gospodin Mladen Vajdić, viši preparator Zoološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u mirovini.

Tijekom svog rada u Muzeju g. Vajdić je izradio najveći broj novih muzejskih izložbenih preparata i neke od najzahtjevnijih. Većina njih bit će dio novog stalnog postava Muzeja nakon rekonstrukcije. Osim iznimnog poznavanja preparatorskih tehnika, Mladen je imao i oko prirodoslovca i ruku umjetnika. Zato preparati koje je izradio izgledaju kao da su žive životinje zaustavljene u trenutku. Tigar, vukovi, dabar, medvjed i kaukal samo su neki od preparata koje je izradio.

Mladen je bio i nezamjenjivi dio timova koji su postavljali brojne prirodoslovne izložbe. On je bio autor ili koautor većine diorama u kojima je vjerno prikazivao šume, močvare, more, gnijezda ptica… Od desetaka izložbi na kojima je sudjelovao, jedna od možda najznačajnijih za koju je tjednima pripremao preparat dubrovačke zečine, endemične biljke hrvatskog juga, je Svjetska izložba EXPO u Lisabonu (1998) na kojoj se Republika Hrvatska prvi puta nakon osamostaljenja predstavila svijetu.

Osim preparatorskog posla, Mladen je sudjelovao u gotovo svim našim terenskim istraživanjima, prikupljanju prirodoslovnog materijala te je stoga bio koautor 11 znanstvenih članaka. Izniman je bio i Mladenov doprinos u terenskom i laboratorijskom radu kod izrada doktorskih radova mlađih kolega. Posebna strast bili su mu leptiri koje je prikupljao tijekom terenskog rada, ali i tijekom svog slobodnog vremena, te je Hrvatskom prirodoslovnom muzeju prilikom svog umirovljenja ostavio i zbirku prepariranih leptira.

Mladen je imao i ogromno praktično znanje o prirodi i o prirodoslovlju. Svojim kolegama bio je na pomoć kad god je trebalo riješiti neki problem u Muzeju. Mladi kolege i kustosi voljeli su raditi s njim jer je uvijek pružao znanje koje je stekao iskustvom i praktičnim radom. Stariji kolege cijenili su ga kao vrsnog preparatora i terenskog suradnika.

Mladen je nama u kolektivu Muzeja i posebno Zoološkom odjelu, osim kolege bio i dragi prijatelj. S radošću se sjećamo naših druženja tijekom dugih noćnih sati kad smo postavljali izložbe i završavali ih netom prije otvaranja, terenskog rada i dogodovština koje se samo na mjestima najudaljenijim od civilizacije mogu dogoditi, naših druženja i gableca u njegovom preparatorskom laboratoriju. Ponosni smo na Mladenov rad i trajan doprinos koji je ostavio u Muzeju. Nedostajat će nam. Žao nam je što neće biti tu kad budemo otvarali naš novi stalni postav. Nedostajat će nam njegova ruka u njemu. Međutim, Mladenov trag pratit će nas (i vas) u svakom kutku našeg Muzeja. Iz oka lisice i oka tigra dok budemo hodali stalnim postavom i iz krila leptira pohranjenih u našim zbirkama.