Posljednji pozdrav kolegi Jakovu Radovčiću

28. srpnja 2021.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U 76. godini umro je naš kolega Jakov Radovčić, dugoogdišnji kustos i muzejski savjetnik u Geološko- paleontološkom odjelu. Tijekom dugog i posvećenog muzejskog rada bio je inicijator ili suradnik u izradi brojnih muzeoloških i znanstvenih projekata.

Autor je prve programske koncepcije djelovanja Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te koncepcije jednog od naših naposjećenijih muzeja - Muzeja krapinskih neandertalaca, za što je i nagrađen.

Bio je autor brojnih popularnoznanstvenih televizijskih i radijskih emisija u zemlji i inozemstvu, školovao se diljem svijeta te ostavio neizbrisiv trag kao jedan od najzaslužnijih hrvatskih muzealaca.

Završio studij geologije i paleontologije na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1974. na Sveučilištu Illionis u Chicagu. Radio u geološko-paleontološkoj zbirci i laboratoriju za krš JAZU 1970–79., a od 1980. u Geološko-paleontološkom odjelu Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja, gdje je voditelj Antropološke zbirke i zbirke Krapinski diluvij. Bavi se paleontologijom humanida, osobito neandertalaca. Piše tekstove za hrvatske i inozemne popularnoznanstvene televizijske emisije i filmove. Glavna djela: Dragutin Gorjanović-Kramberger i krapinski pračovjek (1988), Krapinski pračovjek: ilustrirani katalog zbirke skeleta (The Krapina Hominids: An Illustrated Catalog of Skeletal Collection, sa suradnicima, 1988), Zagreb prije početaka (sa Ž. Škoberneom, 1989), Stoljeće geologijskih karata Hrvatske: od 1850. do 1950. godine (s K. Krizmanić, 1994), Neandertalci (Die Neandertaler, 1994), Krapinski pračovjek: radiografski atlas zbirke skeleta (The Krapina Hominids: A Radiographic Atlas of the Skeletal Collection, sa suradnicima, 1999).

Citiranje:
Radovčić, Jakov. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 7. 2021.