Svjetski dan morskih kornjača

16. lipnja. do 30. lipnja 2020.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Izložba radova učenika 1.a razreda OŠ Pantovčak
TA DRAGA MORSKA BIĆA
povodom Svjetskog dana morskih kornjača
16. - 30. 6. 2020.
Dan kornjača - izložbaDanas, 16.6., Svjetski je dan morskih kornjača! Obilježavamo ga na današnji dan svake godine u cilju podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ovih strogo zaštićenih vrsta, ali i kao spomen na rođendan slavnog dr. Archie Carr-a, „oca biologije morskih kornjača“ koji je cijeli svoj radni vijek proveo istražujući i spašavajući morske kornjače.
Upravo radi njihove pravovremene zaštite u području Mediterana, Hrvatski prirodoslovni muzej pokrenuo je EU projekt „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES“, prvi zajednički „mediteranski“ projekt koordiniranih aktivnosti očuvanja želvi u koji su uključene sve ključne mediteranske zemlje Europske unije – Hrvatska (nositelj projekta), Slovenija, Italija, Malta, Cipar i Grčka. Voditelj projekta je dr.sc. Draško Holcer, morski biolog, viši kustos HPM-a.
Tim povodom, u suradnji sa OŠ Pantovčak, učiteljicom Tatjanom Pešić Ilijaš i učenicima 1. a razreda, organizirana je online radionica o morskim kornjačama koje obitavaju u našem moru. Radionica se sastojala iz dva dijela, teoretskog i kreativnog, praktičnog dijela. Putem prezentacije i video materijala o životu morskih kornjača, učenici su imali priliku saznati i koje su glavne prijetnje s kojima se morske kornjače svakodnevno susreću, kao što su uplitanje u ribolovne mreže i udice te smeće u moru i na plažama. Radionica je tako povezala i vrlo aktualnu tematiku plastičnog otpada u moru, čime se nastojalo potaknuti učenike na manju upotrebu plastike u svakodnevnom životu te veću brigu o zaštiti prirode. Na radionici se učilo i kako nacrtati morske kornjače, a rezultat su ovi vrlo zanimljivi crteži. Učenici su jako zavoljeli „ta dobra morska bića“ te su prionuli njihovu crtanju, a njihove likovne radove predstavljamo u virtualnoj muzejskoj izložbi naziva koji su tako često spominjali „Ta dobra morska bića“.

Sudjelovali su učenici 1.a razreda OŠ Pantovčak:
Beti Bedeniković, Ena Herceg, Filip Kutle, Franko Lučić, Karlo Kutleša, Leona Pokrajac, Letitia Kalajžić, Marin Macan, Max Sambol, Nika Šibalić, Nora Olama, Toni Čop, Luka Babić, Matija Grozdanić, Fran Marinković, Dorotea Jurić, Leon Zajec, Toma Ivelja, Andrej Papac