Svjetski dan morskih kornjača

16. lipnja 2021.
Hrvatski prirodoslovni muzej
Holcer, Draško

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Svjetski dan morskih kornjača ove godine obilježavamo zajedno sa zagrebačkim Dječjim vrtićem “Malešnica”. Projekt “Morske kornjače” organiziran je u suradnji sa djecom skupine “Sovice” s kojima su odgajateljice Đana Harbaš Bikić i Martina Hribar tri tjedna, raznim aktivnostima doprinijele da djeca još bolje upoznaju morske kornjače. Tako su ih djeca crtala temperama i olovkama, izrađivali su se 3D modeli u glinamolu i papiru, a radila se i velika kartonska kornjača. Uz kreativni rad, djeca su o morskim kornjačama gledala i dokumentarac i edukativni crtić, slušali su priče o njihovu putovanju kroz naše Jadransko more, čitali slikovnice, igrali se slaganjem slagalice itd… Nastali radovi predstavljeni su roditeljima na maloj vrtićkoj izložbi organiziranoj na ovogodišnji Svjetski dan morskih kornjača.

U cilju podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite morskih kornjača, Hrvatski prirodoslovni muzej je 2016. godine pokrenuo EU projekt „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES“, prvi zajednički mediteranski projekt koordiniranih aktivnosti očuvanja želvi.
Projekt je pokrenut s ciljem istraživanja, ali i podizanja svijesti o potrebi njihove pravovremene zaštite. Voditelj projekta je viši kustos muzeja, doc. dr. sc. Draško Holcer, a uz Hrvatsku, u projekt su uključene i mediteranske zemlje Europske unije – Slovenija, Italija, Malta, Cipar i Grčka.