Veliki kit u Biševskom kanalu

30. travnja 2023.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Fascinantna snimka skupine kitova koju je nedavno objavio g Stefan Torres izazvala je veliki interes javnosti. Naš kustos doc. dr.sc. Draško Holcer pojašnjava o kojoj se vrsti radi i otkud kitovi u Jadranu.

“Veliki kit u Jadranu nisu životinje koje su zalutale, koje prate brodove ili koje dolaze iz nekog takvog razloga, nego su to životinje kojima je Jadran dio njihovog normalnog prostora obitavanja i u kojem se pojavljuju u vrijeme hranjenja”, kazao je Holcer.

“To je vrsta koja koristi cijelo područje Mediterana, tu se hrane, njime kruže u potrazi za hranom i pojavljuju se u različita doba godine na područjima na kojima se pojavljuje hrana kojom se hrane. U Jadran ulaze uglavnom na proljeće jer se na području Jabučke kotline pojavljuje veća količina malih planktonskih račića kojima se oni hrane i to je vrijeme kada najčešće bilježimo njihovu pojavu u Jadranu”, rekao je Holcer.

Dodaje da ljudi doživljavaju ovu vrstu kao nešto što je veoma posebno, specifično i čudno zbog toga što su to životinje koje se uglavnom drže otvorenog mora i nisu nam vidljive s kopna, u kanalima i slično.

Veliki kit je druga po veličini životinja na zemlji. Holcer kaže da su ugrožena vrsta u Sredozemnom moru.

“Procijenjena brojnost odraslih jedinki je tek nešto malo veća od 1700, dakle, njihov broj je izuzetno mali”, navodi Holcer.

Otkrio je i da ova vrsta u Sredozemnom moru ima jednu specifičnost: “Iako je veliki kit vrsta koja naseljava sva mora i oceane svijeta, jedinke u Sredozemnom moru su genetički različite od najbližih srodnika u Atlantiku, dakle, može se reći da su to čisto mediteranske životinje. Ne migriraju izvan tog područja.”

Kao najveći problem za velike kitove u Mediteranu ističe to što je to jedno od najprometnijih područja svijeta.

“Njime se odvija ogroman brodski promet. Jedan od najčešćih razloga smrti ovih životinja su upravo sudari s brodovima. Više od 20 posto uginulih životinja nasukanih na obalama Francuske su poginule upravo zbog sudara s plovilima. I mi smo prije nekoliko godina imali slučaj da smo vidjeli dva kita pored Lošinja, od kojih je jedan imao posjekotine po leđima upravo od velikog propelera”, upozorio je Holcer.

https://n1info.hr/vijesti/strucnjak-o-kitovima-kod-visa-veliki-kit-u-jadranu-nije-zalutala-zivotinja/