Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES

26. kolovoza 2021.
Draško Holcer

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U Sredozemnom moru trajno obitavaju dvije vrste morskih kornjača - glavata želva (Caretta caretta) i zelena želva (Chelonia mydas). Glavata želva posebno je brojna u sjevernom Jadranu.
S obzirom da su želve globalno ugrožene vrste, Hrvatski prirodoslovni muzej, Blue World Institute iz Hrvatske i sedam partnera iz pet zemalja EU (IT, CY, GR, SI, MT) provode projekt pod nazivom „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES “.
Projekt ukupne vrijednosti 5,1 mil. eura kojeg sufinancira Europska unija financijskim instrumentom LIFE, započet je u jesen 2016. godine i traje do kraja 2021. godine. Aktivnosti očuvanja i zaštite koje se provode ovim projektom osmišljene su da djeluju na najznačajnije prijetnje u pojedinim područjima i u pojedinim zemljama, a zajednički one omogućavaju zaštitu želvi na cijelom području njihova obitavanja.
Jedna od glavnih aktivnosti u svim zemljama uključenim u projekt je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača i morskog okoliša. U tu svrhu doc.dr.sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i stručni suradnici izv.prof.dr.sc. Bojan Lazar i dr.sc. Paolo Casale, izradili su mobilnu izložbu "Zaštita europskih morskih kornjača" koja kroz 16 panela govori o životu morskih kornjača u Sredozemlju i Jadranu i prijetnjama s kojima se suočavaju.
Izložba je u Hrvatskoj do sad gostovala na brojnim lokacijama, a trenutno postavljena u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku.