Predavanje na radionici SPHeritage projekta pod naslovom “Expanding our knowledge of prehistoric Eastern Adriatic mortuary practices”

02. ožujka. do 03. ožujka 2023.
Museo Civico di Sanremo, Italija
Davorka Radovčić

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Četiri stotine tisuća godina reakcije ljudskih populacija na varijacije razine mora i klimatske promjene u sjeverozapadnom
Sredozemlju
Mediteran je žarište klimatskih promjena. Razumijevanje načina na koji je paleolitska ljudska populacija reagirala na promjene okoliša i varijacije razine mora tijekom posljednjih 400.000 godina omogućuje nam da čuvamo kulturnu baštinu prošlosti kako bismo planirali budućnost. Projekt SPHeritage predlaže novi interdisciplinarni pristup proučavanju kako su pretpovijesne ljudske populacije (posljednje neandertalske ljudske populacije i najstariji Homo sapiens) bile u interakciji s varijacijama okoliša, a posebno s varijacijama razine mora u ligursko-provansalskom luku, koristeći originalnu kombinaciju modernih tehnike mikroinvazivne geologije, paleontološke i arheološke analize, kritička revizija stratigrafskih nizova dosadašnjih istraživanja. Arheološko područje Balzi Rossi (Ventimiglia, na granici između Italije i Francuske) predstavlja jedinstvenu priliku za rješavanje ovog problema jer je to jedno od najvažnijih nalazišta paleolitskih populacija diljem Mediterana, a i na europskoj razini.

Tijekom međuledenih razdoblja, tj. u toplim klimatskim fazama, obalni krajolik Balzi Rossi bio je sličan sadašnjem, o čemu svjedoče znakovi erozije povezani s bioenkrustacijama i pješčanim obalnim naslagama koje sadrže morsku faunu vidljive u brojnim špiljama nalazišta. S druge strane, u hladnim klimatskim fazama, kada je razina mora bila i do stotinjak metara niža nego danas, danas potopljena obalna ravnica, široka i do 10 km, odvajala je obalu od hridi Balzi Rossi. U naslagama kontinentalnih sedimenata nastalih tijekom glacijacija prisutnih u špiljama nalaze se, povezani s artefaktima litičke industrije, morski mekušci koji se koriste i za hranu i za ukrase.
Nove analize omogućit će rekonstruiranje kakav je odnos paleolitička ljudska populacija imala sa svojim okolišem i kako su promjene razine mora promijenile njihovo ponašanje i korištenje tla. Rezultati će pomoći u razumijevanju što bi se moglo dogoditi u budućnosti u predviđenom scenariju globalnog zagrijavanja klime i porasta razine mora u Sredozemlju.