25. EMA - LJUBAV - program 6 zagrebačkih muzeja

15. do 15. studenog 2020.
Grad Zagreb
EMA

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Edukativno – muzejska akcija, kojom se svake godine u svibnju obilježava Međunarodni dan muzeja, zbog epidemije koronavirusa i potresa ove godine nije mogla biti redovno održana. Pojedini muzeji već su realizirali svoje programe, a dio muzeja grada Zagreba povezao se te će EMA-u održati u periodu od 15. listopada do 15. studenoga 2020. u muzejima i online.

U zajedničkoj akciji sudjeluju Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej suvremene umjetnosti, Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović i Etnografski muzej. Hrvatski prirodoslovni muzej je zbog štete nastale u potresu zatvoren za posjetitelje te će svoj program održati u prostorijama Etnografskog muzeja.
Svi programi i radionice su besplatni, a zbog epidemiološke situacije broj sudionika je ograničen te je prijava obavezna (kontakt za prijavu naveden je kod opisa programa svakog muzeja).

Ovogodišnja tema Akcije je ljubav. Pridružite nam se i pronađite ljubav u zagrebačkim muzejima!

HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ
Naziv programa: Prirodoljupci
Mjesto održavanja programa : Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb
Vrijeme održavanja programa: 24.10.2020, 11,00 sati i 12.11.2020. u 17,00 sati.
Autorice programa: Renata Brezinščak, Petra Šparica

Za sve koji vole prirodu i prirodoslovlje , kao i za sve koji će uz naše programe zavoljeti prirodu, pripremili smo raznovrsne aktivnosti. Prva radionica, u subotu 24.10.2020. u 11,00 sati bavit će se carstvom minerala. Na radionici ćemo prikazati različite vrste minerala, otkriti koji se najčešće daruju kao izraz ljubavi, te saznati zašto bi bez minerala bilo nezamislivo cijelo ljudsko stvaralaštvo. Nisu zaboravljeni ni svi obožavatelji dinosaura koji u sjajnoj interaktivnoj radionici s pomoć raznih igara otkrivaju zanimljivosti o njima. Radionica će se održati u četvrtak 12.11.2020. u 17,00 sati. Neka ljubav prema prirodi počne na radionicama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja!
Prijave na petra.sparica@hpm.hr.

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT
Naziv programa: See Love everywhere you look
Mjesto održavanja programa: online – Fb i web stranica Muzeja za umjetnost i obrt
Vrijeme održavanja programa: 15.10 – 15.11., o čemu ćemo vas redovito obavještavati putem naših društvenih mreža.
Autorice programa: Iva Novak, Marta Kuliš Aralica, Vedrana Ceranja

Ljubotika, ljubasansa, ljubok - znate li o čemu pričamo? To su izmišljeni spojevi riječi koji vas s pravom asociraju na određena stilska razdoblja. U današnje vrijeme puno znamo o povijesnim osvajanjima i osvajačima, pritom mislimo prvenstveno na ratne pohode i velikane ratnih osvajanja, ali što je s drugom krajnosti? Zanima li vas kakve su to ljubavi osvajale ljude kroz povijest, pa sve do novijeg vremena? Pridružite nam se u virtualnoj šetnji Stalnim postavom Muzeja za umjetnost i obrt, te zakoračite u edukativnu potragu za ljubavnim pričama kroz umjetnička stilska razdoblja i vidite ljubav tamo gdje je drugi ne vide!

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
Naziv programa: Kolekcionar
Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
Vrijeme održavanja: 24. 10. 2020., u 10 sati (od 25. listopada 2020. snimka će biti dostupna na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla)
Autorica programa: Markita Franulić
Suradnici: Katarina Ivanišin Kardum, Marijo Zrna, Goran Rajič

Iako su razlozi i motivi skupljanja različiti, za većinu kolekcionara primarna vrijednost njihovih zbirki i samog čina prikupljanja, emocionalne je, a ne materijalne prirode. Premda psiholozi znaju spominjati „mračnu stranu“ kolekcioniranja, ono je uglavnom povezano s pozitivnim emocijama, uz fascinantnu činjenicu da se može skupljati gotovo sve. Kroz program Kolekcionar, u TMNT-u ćemo predstaviti znanje o tehničkoj građi i ljubav prema njoj, razgovorom s kolekcionarom, gosp. Zlatkom Ivkovićem, a tema će biti njegova zbirka telefonskih aparata. Gospodin Ivković, po obrazovanju telekomunikacijski tehničar, primjer je savjesnog i skrupuloznog kolekcionara, čiji zavidan kolekcionarski staž i opus zaslužuje biti predstavljen široj javnosti.
Kontakt: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr.

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
Naziv programa: Oblici ljubavi
Mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17, Zagreb
Vrijeme održavanja: 24. 10. 2020. u 11.30 i 14.11.2020. u 11.30 sati
Autorica programa: Ana Škegro

Ljubav, u svim svojim oblicima, često je bila izvor umjetničke inspiracije od davnina pa sve do današnjih dana. U Muzeju suvremene umjetnosti pronaći ćemo primjere umjetničkih radova inspirirane romantičnom ljubavi, ali i onom majčinskom, očinskom ili pak prijateljskom. Viđeni primjeri će nas inspirirati na promišljanje svih oblika ljubavi koje pronalazimo u svojim životima, od ljubavi prema samome sebi do ljubavi prema bližnjemu, objektima ili čak prirodi te na stvaranje vlastitih radova kojima ćemo tu ljubav pokušati iskazati.
Pridružite nam se na radionici 24. listopada Volimo i čuvajmo prirodu kada ćemo posjetiti izložbu „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“ te radionici Oblici ljubavi inspiriranoj izložbom „Hvatači snova“, koja će se održati 14. studenoga. Radionice su predviđene za djecu od 6 do 12 godina. Prijave su obavezne na mail: edukacija@msu.hr.

MUZEJSKO-MEMORIJALNI CENTAR DRAŽEN PETROVIĆ
Naziv programa: Čežnja za Draženom
Mjesto održavanja: Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, Trg Dražen Petrović 3, Zagreb
Vrijeme održavanja: 15.10. – 15.11.2020., od 10 – 17 sati besplatna vodstva uz najavu, 31.10. kviz znanja nakon stručnog vodstva, 14.11. predavanje nakon stručnog vodstva
Autorice programa: Mia Čujkević-Plečko, Luka Lucin, Marko Petrović i Ivana Marušić

Muzejsko – memorijalni centar Dražen Petrović će u periodu od 15. listopada do 15. studenoga, radnim danom od 10 do 17 sati, najavljenim posjetiteljima osigurati besplatan posjet muzeju uz stručno vodstvo. U subotu 31.10. održat će se mali kviz znanja o Muzeju i Draženu Petroviću nakon stručnog vodstva, a pobjednici dobivaju nagrade. U subotu 14.11. održat će se predavanje nakon stručnog vodstva o osnovama košarke pod nazivom "Prvi košarkaški koraci".
Svaki prijavljeni kandidat dobit će malu knjižicu napravljenu po uzoru na ovogodišnju temu ljubavi. Tema knjižice je akrostih iz ljubavnih pjesama koje su obožavateljice slale Draženu 80tih.
Najava je obavezna na promo@drazenpetrovic.net.

ETNOGRAFSKI MUZEJ
Naziv programa: Ljubav je u Muzeju
Mjesto: Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb
Vrijeme održavanja: 31.10.2020. i 14.11.2020. u 11 sati
Autorice programa: Željka Jelavić, Anastazija Petrović, Silvia Vrsalović

Upoznaj ljubav u Etnografskom muzeju! Kada nam se danas netko sviđa i želimo mu pokazati našu ljubav, obično posegnemo za ružom ili čokoladom. Znaš li da su naše prabake i pradjedovi ljubav pokazivali na drugačiji način – crvenom jabukom ili licitarskim srcem? Ako te još ne zanima romantika, u Etnografskom muzeju možeš susresti i majčinsku ljubav, ljubav prema glazbi, otkrivanju dalekih kultura, tradicijskim vještinama te mnoge druge ljubavi. Posjeti nas i zaljubi se u Etnografski muzej! Likovna radionica na temu ljubavi održat će se 31.10. u 11 sati, a radionica Licitari 14.11. u 11 sati.
Prijave na edukacija@emz.hr.