CSI HPM - Zločin u kokošinjcu - ciklus radionica

13. studenog. do 30. studenog 2017.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Od 13. do 30. studenog 2017. godine održat će se novi ciklus radionica ''CSI HPM - Zločin u kokošinjcu'' u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Radionica će se izvoditi na tri nivoa složenosti:
1) Za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce (preostali slobodni termini 23., 27., i 29.11.):
Radnim danom od 9 – 16 h (Trajanje radionice: 2-3 sata - ovisno o broju sudionika. Maksimalni broj sudionika 24.)

2) Za građanstvo (dob 9+) / termini:
Subota: 18. i 25. studeni, od 10 h
Nedjelja: 19. i 26. studeni, od 10 h (Obvezna je predbilježba i pratnja jedne odrasle osobe na petero djece)

Cijene ulaznica za radionice:
za školske grupe - 20 kn / učenik
individualna - 30 kn

Osnovni cilj ove edukativne radionice je približiti posjetiteljima Muzeja „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije u kojem postaju aktivni sudionici. Pri tome se kroz niz raznolikih aktivnosti educiraju o samoj strukturi i smještaju DNA u stanici (BIOLOGIJA), njene uloge u nasljeđivanju (GENETIKA), osnovnim metodama analize (DNA laboratorij) te njihove primjene u forenzici (DNA detektiv).

U zadnjem dijelu radionice sudionici rješavaju zločin u kokošinjcu simuliranjem metode DNA barkodiranja korištenjem prave laboratorijske opreme. Pri tome najprije moraju pronaći trag na mjestu zločina, zatim u DNA laboratoriju izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom, poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida („čitanje DNA“), pretražiti banku gena za dobiveni slijed, na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u ''policijskoj kartoteci'' i naposljetku pronaći ga u Zoološkom postavu Muzeja.

Zbog velikog interesa, predbilježbe za radionicu su OBVEZNE iz razloga što je broj prijava za građanstvo i broj termina za školske grupe ograničen!

Prijave šaljete na Martina.Podnar@hpm.hr.

Mladi biolozi iz Osnovne škole Josipa Kozarca u HPM-u