CSI - HPM - Zločin u kokošinjcu - ciklus radionica

30. studenog. do 19. prosinca 2013.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Osnovni cilj ovog ciklusa radionica koje smo organizirali tijekom 2013. godine je približiti posjetiteljima Muzeja „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije u kojem postaju aktivni sudionici.

Pri tome se kroz niz raznolikih aktivnosti educiraju o samoj strukturi i smještaju DNA u stanici (BIOLOGIJA), njene uloge u nasljeđivanju (GENETIKA), osnovnim metodama analize (DNA laboratorij) te njihove primjene u forenzici (DNA detektiv).

Radionice započinju animiranom prezentacijom na temu "Što je to DNA, kako izgleda, gdje se nalazi, čemu služi i kako je proučavamo." Nakon toga demonstriramo metodu elektroforeze nukleinskih kiselina pomoću prehrambenih boja. Slijedi samostalna izolacija DNA iz banane korištenjem svakodnevnih kućanskih potrepština. U zadnjem dijelu radionice sudionici rješavaju zločin u kokošinjcu simuliranjem metode DNA barkodiranja. Pri tome najprije moraju pronaći trag na "mjestu zločina", zatim u DNA laboratoriju izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom, poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida, pretražiti banku gena za dobiveni slijed, na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u "policijskoj kartoteci" i naposlijetku pronaći ga u Zoološkom postavu Muzeja. Uz to posjetiteljima su ponuđene posebno osmišljene društvene igre i slagalice na temu DNA, izrada DNA modele od kartona te edukativni listić s DNA mozgalicama.

Zbog velikog interesa mladih posjetitelja, radionice ćemo organizirati i u ovoj godini - veselimo se novim istraživačima!

Voditeljica radionica: Martina Podnar Lešić