CSI HPM - Zločin u kokošinjcu - novi ciklus radionica

10. studenog. do 27. studenog 2014.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U studenom 2014. (od 10. - 27. 11.) održat će se novi ciklus radionica "CSI:HPM - Zločin u kokošinjcu" u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Radionica će se izvoditi na dva nivoa složenosti:
1) za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole: termin se dogovora s voditeljicom radionice (maksimalni broj učenika po radionici 24)
2) za građanstvo (dob 8+) / termini:
četvrtkom 13., 20. i 27. studeni od 17.30 – 20.30 h
subotom 15. i 22. studeni 10-13 h
(obavezna je prijava i pratnja jedne odrasle osobe na petero djece)

Cijene ulaznica za radionice:
za školske grupe (minimalno 15 učenika) - 10 kn
individualna - 15 kn

Zbog velikog interesa, predbilježbe za radionicu su OBAVEZNE:
e-mail: Martina.Podnar@hpm.hr
Martina.Podnar@hpm.hr
****
Osnovni cilj ove edukativne radionice je približiti posjetiteljima Muzeja „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije u kojem postaju aktivni sudionici.

Pri tome se kroz niz raznolikih aktivnosti educiraju o samoj strukturi i smještaju DNA u stanici (BIOLOGIJA), njene uloge u nasljeđivanju (GENETIKA), osnovnim metodama analize (DNA laboratorij) te njihove primjene u forenzici (DNA detektiv).

Radionice započinju animiranom prezentacijom na temu "Što je to DNA, kako izgleda, gdje se nalazi, čemu služi i kako je proučavamo." Nakon toga demonstriramo metodu elektroforeze nukleinskih kiselina pomoću prehrambenih boja. Slijedi samostalna izolacija DNA iz banane korištenjem svakodnevnih kućanskih potrepština. U zadnjem dijelu radionice sudionici rješavaju zločin u kokošinjcu simuliranjem metode DNA barkodiranja. Pri tome najprije moraju pronaći trag na "mjestu zločina", zatim u DNA laboratoriju izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom, poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida, pretražiti banku gena za dobiveni slijed, na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u "policijskoj kartoteci" i naposljetku pronaći ga u Zoološkom postavu Muzeja. Uz to posjetiteljima su ponuđene posebno osmišljene društvene igre i slagalice na temu DNA, izrada DNA modele od kartona te edukativni listić s DNA mozgalicama.

Voditeljica radionica: dr. sc. Martina Podnar Lešić