Kao prvo - zagonetno drvo - radionice za djecu predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole

12. listopada. do 13. listopada 2016.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Hrvatski prirodoslovni muzej organizira radionice za djecu predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole koje vodi Matija Bobek.

Radionice će se održati 12. i 13. listopada 2016. u 10, 11 i 12 sati.
Informacije i prijave:
psparica@hpm.hr

OPIS RADIONICE

Zamislite da se sve igračke izrađuju od elemenata iz prirode.

Od raznobojnih i neobičnih drvca, riječnih i morskih naplavina, ukrasnih tikvica i ostalih zanimljivih, čvrstih prirodnina poput žireva, oraha ili pak kore kokosovog oraha...

Već samim sakupljanjem i odabirom materijala na svježem zraku, započinjemo igru s „majkom prirodom“ i dobivamo razne ideje.

Kada smo priskrbili dovoljno zanimljivog materijala za izradu igračaka iz mašte, susrećemo se sa rijetkim i „zaboravljenim“ vještinama obrade drveta.
Od piljenja raznim pilicama, „šmirglanja“ brusnim papirom razne tvrdoće , bušenja rupa, kombiniranja, lijepljenja i povezivanja elemenata pa sve do same zaštite lanenim uljem...

U radionici se susrećemo s nekima od tih aktivnosti , ali i sa vještinom guljenja drveta, gdje u proljetnim i ljetnim mjesecima djeca imaju priliku svojim noktićima guliti drvo.

Ovo je „radni“ dio radionice kada kroz aktivnosti i kratke priče djecu potičem da svojom maštom , finomotoričkim aktivnostima i urođenom potrebom za istraživanjem „probude“ svoj mozak, srce i ručice, eko osjetljivost i osjećaj za estetiku.

Malom intervencijom ovi zagonetni oblici pretvaraju se u funkcionalne igračke. Autići, bageri, kamioni, vage, šuštalice, guralice, razni višedijelni setovi, mobili, skulpture... sada dobivaju smisao i daju djeci priliku da istražuju ove na dodir mekane i jestivim uljem zaštićene didaktičke igračke.

Najzabavniji djeci jest „set za konstruiranje“, gdje sami postaju autori i uz pomoć mašte i svojih sposobnosti, sami ili grupno, sudjeluju u izradi skulpture ili pak igračke.

***
AUTOR I VODITELJ:
Matija Bobek je odgojitelj i dječji animator iz Varaždina. Osim animacije i organizacije dječjih rođendana , sviranja gitare i ostalih instrumenata, izrađuje drvene funkcionalne “eko” igračke i razne praktične stvari „za po doma“. Obzirom da mu je djed (mamin otac) bio pravi drveni “mešter”, a tata veliki praktičar, voli si zamisliti da je te dvije vrline spojio u jednu puno veću. Materijal koji ga trenutno jako okupira je kovrčava vrba. To je vrlo zahvalno, čvrsto a opet lagano drvo, idealno za obradu. Matija od nedavno surađuje s dječjim vrtićima čiji ga ravnatelji dodatno podupiru u stvaranju prirodne didaktike. Svaki Matijin rad je bez ijednog vijka ili čavla, ručno obrađen, fino šmirglan i zaštićen jestivim lanenim uljem. Matija o svom radu kaže: Vjerujem da ako djeci ponudimo neobične igračke oni dolaze do neobičnih rješenja. Tako oni postaju kreativni, a usput razmišljaju i kombiniraju.