LAĐA - 23. EMA - Edukativno-muzejska akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

18. do 18. svibnja 2018.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Što muči naše morske kornjače i zašto im život u moru nije lak?

Morske kornjače su na svom putu od Sredozemlja u kojem su se izlegle do Jadrana u kojem odrastaju i prezimljavaju, suočene s brojnim prijetnjama. Ribarske mreže i parangali, sudari s gliserima i plastični otpad samo su neke.

Da bi uspjele opstati moramo im pomoći! Kako?

Dođite u muzej i saznajte na izložbi i radionicama, ili na web stranici muzeja. Uključite se u projekt zaštite morskih kornjača LIFE Euroturtles u koji je uključeno šest mediteranskih zemalja.

Ljeto nam je sve bliže, a time i uživanje u moru kojemu se svi veselimo. No, u moru nismo sami. Znate li što učiniti i kome javiti ako nađemo ili vidimo morsku kornjaču? Sudjelujući u ovom programu sudionici će saznati kako prepoznati vrste morskih kornjača, što i kako morske kornjače jedu, kakav im je životni ciklus, koje su im glavne prijetnje, te što možemo učiniti za njihovu zaštitu i očuvanje. Rješavanjem zadataka sami ćete izraditi svoj Priručnik za spašavanje morskih kornjača.

Cilj programa i radionica je poticanje razvoja pozitivnog odnosa djece i mladih prema prirodi, njenoj zaštiti, kao i poticanje interesa za prirodne znanosti, s primarnim fokusom na organizaciju i korištenje morskih zaštićenih područja.

Učinkovita zaštita podrazumijeva proučavanje ljudske aktivnosti koje utječu na okoliš i umanjivanje potencijalne štete koja je rezultat tog djelovanja.
Zaštita ne podrazumijeva zabranu, već zahtijeva da se zaštita vrsta i staništa uravnoteži s održivim razvojem!

Fotografije: Institut plavi svijet / D. Holcer