Priče iz života leptira - predavanje

14. svibnja 2019.
Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

utorak, 14. svibnja u 20:00 sati
Knjižnica Bogdana Ogrizovića

predavanje 🦋 Priče iz života leptira 🦋

dr. sc. Martina Šašić, muzejska savjetnica
dr. sc. Iva Mihoci, viša kustosica
Muzeji izvan muzeja 2019

Leptiri, a osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi. Promjene u okolišu imaju za posljedicu pad brojnosti leptira i drugih biljnih i životinjskih skupina, a zbog njihove ljepote i karizme za razliku od većine drugih skupina pad brojnosti danjih i noćnih leptira i njihov nestanak s nekog područja čini gubitak biološke raznolikosti vidljiv svima.

Znanstvenici ih koriste kao objekte za dokazivanje različitih promjena u okolišu jer su dobri pokazatelji promjena koje se događaju u staništima u kojima žive. Da bi zaustavili zabrinjavajući pad brojnosti danjih leptira, a kroz njih i drugih životinja Europe, mnoge zemlje predlažu mjere zaštite vrsta koje uključuju i brojne akcije edukacije stanovništa o važnosti očuvanja leptira, a time i biološke raznolikosti.

U ovom jednosatnom druženju biti će prezentirani neki od rezultata i akcija dvadesetogodišnjih znanstvenih istraživanja djelatnika Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja na zaštiti ove ugrožene skupine životinja.