Radionica - Puževi i školjkaši

10. studenog. do 12. studenog 2016.
Hrvatski prirodoslovni muzej

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Radionica „Puževi i školjkaši“ u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Mjesto održavanja: Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb, Demetrova 1

Vrijeme održavanja:
10.11.2016 (četvrtak); trajanje radionice: od 17-19 sati;
12.11.2016 (subota); trajanje radionice: od 10-14 sati;


Iznimno, u slučaju posjeta grupa, mogu se dogovoriti drugi termini unutar perioda od 09.-14.11.2016.
Kontakt osoba: Vesna Štamol
tel.:01/4851-700
@ Vesna.Stamol@hpm.hr


Sudionici radionice ne moraju doći točno u vrijeme početka radionice, niti ostati tijekom čitavog trajanja radionice jer se različite igre-zadaci odvijaju na različitim mjestima u Muzeju neovisno jedna od druge.
U slučaju posjete čitavog razreda ili veće grupe, molimo da se sudjelovanje na radionici najmanje dan prije održavanja radionice najavi ili na telefonski broj:
01/4851-700
ili na e-mail:
Vesna.Stamol@hpm.hr

Opis i ciljevi igara:
Naučimo kroz igru: Gdje žive puževi, školjkaši i glavonošci? Pronađite u izložbenom dijelu muzeja njihove predatore. Postoje li puževi koji jedu druge puževe? Znate li da postoje puževi koji se zovu hrpaši, ženski puževi, trnčice, runjavci? Saznajte zašto imaju takva imena! Koji puževi žive na Medvednici? Otkrijte najmanjeg puža.
Voditelji radionice: Vesna Štamol, Eduard Kletečki i Marijana Vuković

Namijenjena dob:
Iako većinu igara, uz pomoć odraslih osoba, mogu rješavati već trogodišnjaci, mnoge su jednako zanimljive uzrastu djece čitavog osnovnoškolskog uzrasta, pa i odraslim osobama.

Opis igara:

A) „Tko koga jede“
Posjetitelji će dobiti listić s fotografijama različitih životinja iz postava, kraj kojih u postavu stoje zalijepljene kuvertice s fotografijama puževa/školjkaša kojima se one hrane. Zadatak je pronaći životinju (predatora) i prilijepiti odgovarajući papirić s plijenom na za to predviđeno mjesto na listiću.
Ova aktivnost je zabavna ("lov na blago"), ali i edukativna jer se uči zapažati razlike i prepoznavati vrste životinja te razumijevati odnos predator - plijen. Kroz ovu igru spajanja parova također se uči gdje pojedine životinje žive.
Svi radovi – zadaci se mogu ponijeti kući.
Namijenjena dob: od 3. godine (uz pomoć odraslih osoba) nadalje.

B) „Memory“
U igri „Memory“ posjetitelji pokušavaju razlikovati koje vrste puževa žive na Medvednici, a koje ne. Igra koju mnogi vole, a u kojoj upoznavaju oblike puževa, i uče se zapažanju razlika.
Namijenjena dob: od 3. godine (uz pomoć odraslih osoba) nadalje.

C) „Kako mu je ime?“
Posjetitelji će pokušati hrvatsko ime raznih vrsta kopnenih puževa spojiti s fotografijom na listićima i primjercima puža, vodeći se pritom izgledom njegove kućice. Igra je dobra za razvijanje zapažanja razlika. Osim fotografija, biti će priložene kućice fotografiranih puževa, pa će posjetitelji imati prilike „uživo“ vidjeti razne hrvatske vrste koje često u prirodi budu nezamijećene, te će steći dojam njihove veličine i izgleda.
Svi radovi – zadaci na listićima se mogu ponijeti kući.
Namijenjena dob: od 5. godine (uz pomoć odraslih osoba) nadalje.

D) „Na Medvednici da ili ne?
Prema predlošku, posjetitelji će pokušati primjerke puževa razvrstati u dvije skupine: one koje žive na Medvednici i one koji ne žive na Medvednici. Igra je dobra za razvijanja zapažanja razlika, te pruža mogućnost upoznavanja hrvatskih vrsta kopnenih puževa, njihovih oblika i veličina.
Namijenjena dob: od 5 godine (uz pomoć odraslih osoba) nadalje.

E) „Traži se ....najmanji puž“
Iz dobivenog slikovnog materijala, a na osnovu ponuđenih svojstava puževe kućice, posjetitelji će metodom eliminacije otkriti sliku najmanjeg kopnenog puža u Hrvatskoj. Nakon pravilno riješenog slikovnog zadatka, posjetitelji će moći vidjeti pod stereomikroskopom kućice najmanjeg puža.
Sudionici igre uče se opažanju razlika u građi kućice puževa i logičnom razmišljanju.
Namijenjena dob: od osnovnoškolskog uzrasta nadalje.

F) Crtanje, bojanje i modeliranje puževa i školjkaša
Prema izloženim školjkama i kućicama puževa i djeca mogu crtati i modelirati; crteže mekušaca na papirima mogu bojati.
Svi radovi – zadaci se mogu ponijeti kući.
Namijenjena dob: od 3. godine nadalje.