Čarobni svijet fosila - izložba HPM-a gostuje u Beogradu

18. studenog. do 14. prosinca 2014.
Prirodnjački muzej Beograd

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U Galeriji Prirodnjačkoga muzeja na Kalemegdanu u Beogradu gostuje izložba „Čarobni svijet fosila“ Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, koju je 18. studenoga 2014. godine otvorio Dušan Vujović, ataše za kulturu Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj.

Izložba je rezultat višegodišnje suradnje kustosa Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb predvođenih profesorima-mentorima, a zagrebačkoj publici predstavljena je 2013. godine, povodom Međunarodnog dana muzeja. Suradnja Muzeja i Škole započela je još 2009. godine radionicom organiziranom uz Međunarodni dan muzeja i nastavljena je vrlo uspješno i narednih godina.

Iznimno atraktivni fosili iz prebogatoga geološko-paleontološkog fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja poslužili su na radionicama kao predlošci i inspiracija učenicima Grafičkog odjela, Odjela za dizajn metala, Odjela za dizajn keramike i Odjela za kiparstvo. Okamine, odnosno fosili, dokazi su uzastopnih mijena života na Zemlji, iz kojih se mogu iščitati brojni znanstveno važni podaci, ali, s druge strane, moguće ih je promatrati i u posve drugačijem „svjetlu“, doživjeti ih kao inspiraciju i izazov za stvaranje. Tako su nastala originalna i brojna učenička umjetnička ostvarenja u različitim likovnim tehnikama, koja prikazuju fosile na jedan drugačiji i osobit način.

Na izložbi „Čarobni svijet fosila“ isprepliću se fosili, jedinstvena i neponovljiva djela prirode i njihova umjetnička interpretacija kroz novu vizualnu dimenziju, što će, nadamo se, privući pozornost svekolike beogradske publike, tim više što je postav obogaćen i eksponatima iz Prirodnjačkog muzeja.

Izložba u Beogradu je ostvarena uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, a ostaje otvorena do 14. prosinca 2014. godine.