11 godina poučnih izleta HPM-a

21. do 31. listopada 2020.
Lacković, Damir; Damir, Lacković

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Virtualna izložba fotografija

Hrvatski prirodoslovni muzej posljednjih jedanaest godina provodi program kojemu je cilj potaknuti građane na odlazak u prirodu i neposredno upoznavanje prirodnih fenomena u samoj prirodi. Prvih pet godina program se provodio na području Medvednice pod imenom „Iz muzeja na Medvednicu“, dok je posljednjih šest godina proširen na čitavu Hrvatsku, pod novim imenom „Iz muzeja u prirodu“.
Program se provodi u proljeće i jesen prvenstveno u obliku poučnih izleta u prirodu a ponekad i u obliku predavanja i radionica za djecu koje se održavaju se u muzeju. Budući je sve veći interes građana za poučne izlete, dok interes za predavanja pada, posljednjih godina fokusirali smo se na većinom na poučne izlete u prirodu.
U jedanaest godina održano je ukupno 44 poučna izleta u prirodu, 40 prirodoslovnih predavanja i 38 radionica za djecu.
Poučni izleti u prirodu održavaju se vikendima kao lagane šetnje odabranim planinarskim stazama (manjim dijelom i izvan staza), na kojima kustosi geolozi i biolozi, izravno na terenu, predstavljaju građanima odabrane prirodne pojave. Često se na poučnim izletima ističe važnost odabranih lokaliteta, njihova zaštita te povezanost sa zbirkama HPM-a, kao što je to bilo npr. na Hušnjakovu kod Krapine, kamenolomu Bizek, rudnicima Zrinski i dr.
Program je besplatan a koriste ga većinom roditelji s djecom, zatim vrtićke i školske grupe, studenti i umirovljenici.
Ovom izložbom prikazat ćemo odabrane fotografije s poučnih izleta HPM-a, počevši od prvih izleta 2009. godine pa sve do posljednjeg 2019. g.
Nadamo se da će se program “Iz muzeja u prirodu” nastaviti i dalje u svom primarnom obliku, poučnim izletima u prirodi, za što postoji velik interes naših posjetitelja.

Damir Lacković, voditelj programa