Buđenje proljeća na rubu močvare – priča o leptirima - gostujuća izložba u Prirodoslovnom muzeju Metković

22. do 22. listopada 2016.
Prirodoslovni muzej Metković

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Gostujuća izložba
Buđenje proljeća na rubu močvare – priča o leptirima
Hrvatski prirodoslovni muzej u Prirodoslovnom muzeju Metković

22. travnja 2016. - 22. listopada 2016.

U Prirodoslovnom muzeju Metković, uz obilježavanje Dana planeta Zemlje, 22. travnja u 19 sati otvaramo gostujuću izložbu Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja - Buđenje proljeća na rubu močvare - Priča o leptirima.

Leptiri, a osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi. Promjene u okolišu imaju za posljedicu pad brojnosti leptira i drugih biljnih i životinjskih skupina, a zbog njihove ljepote i karizme za razliku od većine drugih skupina pad brojnosti danjih leptira i njihov nestanak s nekog područja čini gubitak biološke raznolikosti vidljiv svima.

Znanstvenici ih koriste kao objekte za dokazivanje različitih promjena u okolišu jer su dobri pokazatelji promjena koje se događaju u ekosustavu u kojem žive. Da bi zaustavili zabrinjavajući pad brojnosti danjih leptira, a kroz njih i drugih životinja Europe, mnoge zemlje predlažu mjere zaštite vrsta koje uključuju i brojne akcije edukacije stanovništva o važnosti očuvanja leptira, a time i ostale biološke raznolikosti.

Izložbu će činiti kombinacija prepariranih leptira, fotografija, crteža te e-knjiga. Izložba je znanstveno – popularnog karaktera, dostupna svim uzrastima, od predškolskih grupa do odraslih posjetitelja.

Autorice izložbe su dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci.