Do novog HPM-a: Fondovi Europske unije i Grada Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej

26. listopada 2023.
Europski trg
Iva Mihoci

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Do novog HPM-a: Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej
Zagreb, Europski trg, 26. 10. — 03. 11. 2023.

“Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej” posljednja je od četiri izložbe iz serije “Do Novog HPM-a”. Serijom izložbi “Do Novog HPM-a” prikazana je realizacija strateškog projekta Urbane aglomeracije Zagreb “Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej” vezanog uz rekonstrukciju i dogradnju palače Amadeo i nove sadržaje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji nas očekuju od 2024. godine. Projekt Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i partnera Grada Zagreba, a konstruktivna sanacija palače Amadeo financirana je sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije.

Projektanti rekonstrukcije i dogradnje palače Amadeo s novim stalnim postavom su Radionica arhitekture d.o.o., Arhingtrade d.o.o. i Ured ovlaštene arhitektice Vanja Ilić.

Ovom izložbom predstavljamo ilustracije novog stalnog postava, multimedijske dvorane, atrija i dograđenog podzemnog aneksa palače Amadeo kao i kontinuirani rad svih sudionika projekta te djelatnika muzeja na ostvarivanju ciljeva projekta “Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi HPM”. Novi stalni postav muzeja temelji se na cjelovitoj interpretaciji muzejskog fundusa iz mineraloško-petrografskih, geološko-paleontoloških, paleoantropoloških, zooloških i botaničkih zbirki, rekonstrukcija i modela te multimedijskih rješenja, a s ciljem boljeg razumijevanja živog i neživog svijeta, odnosno prirodoslovne i paleoantropološke baštine. Kontekstualizacijom izložaka u novom stalnom postavu nastoji se odgovoriti na pitanje Što je život i kako je nastao?, a pritom se koriste cjelokupni potencijali kulturne prirodoslovne baštine i znanstveni pristup u muzeološkoj obradi građe koja je okosnica postava i pripovjedač priče o raznolikosti svijeta koji nas okružuje.

Stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja refleksija je reprezentativnih zbirki geološke, biološke i paleoantropološke baštine Hrvatske i svijeta, posebice obzirom na funkciju muzeja kao matične institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj. U ovoj izložbi projektantica Vanja Ilić sa suradnicima prikazuje ilustracije interijera i postava novog muzeja.

IMPRESSUM
Izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja
“Fondovi Europske unije i Grad Zagreb za novi Hrvatski prirodoslovni muzej”
Autorica koncepcije izložbe: dr. sc. Iva Mihoci
Koordinatori izložbe: prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i Nenad Jandrić
Vizualizacije izložbe: V.I.A.
Tehnička realizacija izložbe: Hrvatski prirodoslovni muzej
PR i marketing izložbe: Branimir Ivić
Projekt: Preuređenje, dogradnja i rekonstrukcija zgrade i novi stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu – Palača Amadeo (Demetrova 1)
Autori projekta: Radionica Arhitekture i Ured ovlaštene arhitektice Vanja Ilić
Projektni tim RA:
Fani Frković, Antonio Jakubek, Tena Knežević, Marin Mišan, Klara Nikšić, Jelena Prokop, Ana Rako, Goran Rako, Ana Ranogajec Knežević, Josip Sabolić, Ivana Stanić
Projektni tim UOAVI:
Vanja Ilić, Dominik Lovrečić, Marijana Gradečak, Bojan Pepeonik, Tena Petrović
Izložbu su omogućili Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

PROJEKT KK.06.1.1.06.0001 „ČUVAR BAŠTINE KAO KATALIZATOR RAZVOJA, ISTRAŽIVANJA I UČENJA – NOVI HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ“ SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ I PARTNER GRAD ZAGREB.