Dodir znanosti i umjetnosti u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju - izložba na 5. Znanstvenom pikniku

23. rujna. do 25. rujna 2016.
Jadran film

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Sudjelovanje Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na 5. znanstvenom pikniku

23. – 25. rujna 2016. od 10 – 17 sati
Jadran film, Ulica Rudolfa Kolaka 12, zagrebačka Dubrava

***
Hrvatski prirodoslovni muzej sudjeluje na 5. znanstvenom pikniku s izložbom Dodir znanosti i umjetnosti u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na kojoj će biti prezentirani dijelovi dosadašnjih izložbi “Suture, strukture, teksture… Fosili kao inspiracija u modnom dizajnu“, „Čarobni svijet fosila“ i „Kamen po kamen… Zagreb“, u kojima se na zanimljiv i atraktivan način međusobno nadopunjuju i isprepliću znanost i umjetnost.

Upoznavanje s geologijom kao jednom od fundamentalnih prirodnih znanosti i uvođenje posjetitelja u svijet fosila ostvarili smo kroz spoj geologije i paleontologije s modnim dizajnom i to na način da je geološko-paleontološki fundus poslužio kao inspiracija modnom dizajnu za nove, zanimljive kreacije, prezentiran na izložbi „Suture, strukture, teksture… Fosili kao inspiracija u modnom dizajnu“.

Kroz suradnju sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb učenici su sklad i ljepotu zamršene građe odabranih fosila percipirali i oblikovali na sebi svojstven način što je prikazano kroz izložbu „Čarobni svijet fosila“. Originalni fosili i njihova umjetnička interpretacija privlače ne samo pozornost publike, nego doprinose i upoznavanju njihove građe, evolucijskog razvoja te smještaja u vremenu i prostoru geološke prošlosti.

Na izložbi „Kamen po kamen… Zagreb“ nastaloj u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu studenti su izradili artističke prijedloge za zagrebačke suvenire. Kamen kao gradbeni element zagrebačke arhitekture svatko je od sudionika interpretirao na svoj način, prerađujući poznate gradske motive (Mirogojske arkade, uspinjača, spomenik banu Jelačiću, fontane na Zrinjevcu). Kroz ove izloške moguće je upoznati različite vrste stijena, odnosno kamena, koji potječu iz poznatih hrvatskih kamenoloma, a korišteni su u zagrebačkom graditeljstvu.

Na Znanstvenom pikniku 2016., uz vrijedne i originalne muzejske eksponate koji su poslužili kao polazište i inspiracija, bit će prezentirani i korespondirajuće radove umjetnika (muzejskih suradnika) različitih profila. Na taj način posjetitelji će imati priliku razgledati dio geološko-paleontološkog fundusa, tog važnog i nezaobilaznog dijela hrvatske prirodne i kulturne baštine, upoznati njegov značaj sa znanstvenog aspekta te sagledati različite mogućnosti umjetničke interpretacije.