Erik(a) - vunasti nosorog

26. kolovoza. do 29. kolovoza 2021.
Gradski muzej Varaždin

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Gradski muzej Varaždin
Palača Herzer, Franjevački trg 10,
26. 8. 2020. – 28. 2. 2021.
Otvorenje: srijeda, 26. 8. 2020. u 19 sati

Izložba je produkt nastavka suradnje GMV-a s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, započete prije nekoliko desetljeća otkrićem fosilnih ostataka vunastog nosoroga na području Malog Segečaka. Riječ je o najboljem sačuvanom kosturu vunastog nosoroga u Hrvatskoj, procijenjene starosti oko 20.000 godina, na kojemu su obavljeni dugotrajni zahtjevni radovi u svrhu trajne zaštite kao temelja za predstavljanje javnosti, i to najprije kroz ovu izložbu, a potom i u budućem stalnom postavu.

Projektom Erik/a – vunasti nosorog nastojala se oživotvoriti muzejska priča o jednom iznimnom paleontološkom nalazu kroz prizmu multidisciplinarnosti, s prikazom njegova otkrića i zaštite te rekonstrukciju biljnog i životinjskog svijeta tijekom kasnog pleistocena, pomoću suvremene tehnologije i relevantnih izložaka materijalnih ostataka, sa središnjim eksponatom kostura vunastog nosoroga.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina, ostvaren zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina.