GEA - Kad stijene progovore - izložba u Muzeju Ivanić-Grada

06. lipnja. do 30. lipnja 2017.
Muzej Ivanić-Grada

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Muzej Ivanić-Grada u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom
i Hrvatskim geološkim društvom,
ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

GEA - Kad stijene progovore

u utorak, 6. lipnja 2017. u 18 sati.

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2017.

***
Već je i Gjuro Pilar, jedan od utemeljitelja geologije kao znanosti u Hrvatskoj, još polovicom 19. stoljeća ustvrdio da je „geolog prvi koji utire put daljnjim istraživanjem zemaljske kore, imajućim za svrhu racionalno crpljenje podzemnoga blaga“. Od tada do danas misija geologije nije se bitno promijenila, nego se usavršila, uz pomoć novih tehnika, metoda i tehnologija.

Izložbom „GEA - Kad stijene progovore“ nastojali smo tu tvrdnju na neki način potkrijepiti fotografijama i odgovarajućim eksponatima.

Izložba „GEA - Kad stijene progovore“ predstavlja ne samo vid toliko potrebne muzejske međuinstitucionalne suradnje nego i uistinu sretnu povezanost jednoga dugovječnoga matičnog muzeja (Hrvatski prirodoslovni muzej), jednoga mladoga muzeja kojeg tek čeka pravi muzeološki uzlet (Muzej Ivanić-Grada) i jedne udruge, krovne i sveobuhvatne kad je riječ o geologiji, a to je Hrvatsko geološko društvo.

Fotografije odabrane za ovu izložbu dio su ciklusa fotonatječaja GEA koje periodično od 2009. godine provodi Hrvatsko geološko društvo među svojim članovima, a i šire. Fotografije prikazane na izložbi „GEA - Kad stijene progovore“ odabir su autora izložbe i nisu nužno ni one najbolje (prema glasovima publike), a možda niti objektivno najljepše. Naprotiv, vođeni motivima vezanima uz raznolikost naše struke i mnogim Geinim pojavnostima, izložba je koncipirana unutar različitih zanimljivih i bitnih tematskih cjelina.

Nadamo se da će izložba potaknuti dalja terenska istraživanja, posebno u procesima obrazovanja na području Ivanić-Grada, te pokrenuti nove inicijative za nadopunjavanje i obogaćivanje muzejskih geoloških zbirki, koje bi zasigurno mogle naći svoje mjesto u budućim prirodoslovnim postavima Muzeja Ivanić Grada.

Izložba u Muzeju Ivanić-Grada postavljena je u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Hrvatskim geološkim društvom, uz potporu Grada
Ivanić-Grada.

Muzej Ivanić-Grada

***

Autori izložbe: Katarina Krizmanić i Dražen Japundžić,
Hrvatski prirodoslovni muzej
Fotografije: Nives Borčić, Hrvatski prirodoslovni muzej
Nakladnik: Muzej Ivanić Grada
Za nakladnika: Vida Pust-Škrgulja
Tisak: Printeraj
Fotografije korištene u postavu izložbe izabrane su iz fototeke Hrvatskoga geološkog društva.
Zahvaljujemo Muzeju Grada Crikvenice, Muzeju Prigorja Sesvete i kompaniji INA - Industrija nafte, d.d., Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, Sektor istraživanja, Služba istraživanja stijena i fluida, na građi posuđenoj za izložbu.


Preuzmite:
Deplijan izložbe