Ivona Jurić - Zatvoreni scenarij

20. rujna. do 02. listopada 2021.
Galerija ŠIRA
Ivona Jurić

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Izložba IVONE JURIĆ– ZATVORENI SCENARIJ
dvanaesta je u nizu izložbi posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.) - Šimunović, Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković, Kuliš, Ujević, Jurić, Kovačević, Pauk - kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.
Ivona Jurić rođena je 1987. godine u Zagrebu.

Godine 2005. završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2010. godine u klasi profesora Duje Jurića. Tijekom studija boravila je tri mjeseca u Brnu, Češka. Godine 2014. ostvarila je rezidencijalni boravak Cite Internationale des Arts u Parizu, 2015.g. Air Kaunas u Litvi, a 2016. CEEC u Kini. Dobitnica je nagrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i za vrijeme izrade diplomskog rada. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2013.g, Velike otkupne nagrade 7. hrvatskog triennala akvarela 2016. godine i Otkupne nagrade Kabineta grafike HAZU 2018.g. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

„Na Ivoninim su prizorima gotovo beziznimno prisutne biljke – bilo u teglama, bilo kao prostranstva pokošenih njiva ili kao divljina u kojoj vegetacija buja nekontrolirano, slijedeći samo svoje unutarnje zakone. Sve su te slike pogodne za različite narativne interpretacije i učitavanja različitih smislova. Ali, priroda ne poznaje smisla. Zakon rasta i bujanja jedni je razlog postojanja svekolike flore i to je još jedan snažan egzistencijalistički naglasak radova Ivone Jurić. Sve naprosto postoji, pa tako i mi. Svi smislovi koje dajemo svom životu samo su bajke ili, ako hoćete, laži kojih se držimo i koje nas štite od devastirajućeg osjećaja praznine“ – navodi u katalogu izložbe likovni kritičar Feđa Gavrilović.