Iza kulisa - novi stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

05. studenog. do 14. studenog 2022.
Europski trg
Iva Mihoci; Branimir Ivić; Tatjana Vlahović; Martina Šašić Kljajo

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Od 5. do 14. studenog 2022. na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je izložba “Iza kulisa - novi stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja”. Na 20 panela sa solarnim osvjetljenjem Hrvatski prirodoslovni muzej predstavlja višegodišnji opsežan rad na novom stalnom postavu trenutno zatvorenog muzeja.

Na koji se način prikupljaju, pribavljaju i biraju predmeti koji ulaze u fundus muzeja i u novi stalni postav? Što radi muzejski preparator u prirodoslovnom muzeju? Kako se uzorkuje i obrađuje geološka građa stara milijune godine? Koja je najstarija knjiga u muzejskoj knjižnici i koji su neki od odabranih predmeta pripremljenih za izlaganje u novom stalnom postavu samo su neka pitanja na koje ova izložba daje odgovor u fotografiji.

Novi postav temelji se na cjelovitoj muzeološkoj interpretaciji prirodoslovlja pomoću odabranih predmeta iz mineraloško-petrografskih, geološko-paleontoloških, zooloških i botaničkih zbirki, replika i modela te multimedijalnih sadržaja, a sve s ciljem boljeg i jasnijeg razumijevanja živog i neživog svijeta, odnosno raznolikosti koja nas okružuje. Interpretacijom predmeta u novom stalnom postavu nastoji se odgovoriti na pitanje Što je život i kako je nastao?

Svrha novog postava je upoznati posjetitelje muzeja s vrijednom prirodoslovnom baštinom o kojoj muzej skrbi više od 180 godina i to jedinstvenim i reprezentativnim izlošcima novog postava kao i novim muzejskim sadržajima. Muzej kao ustanova u kulturi i sekundarna znanstvena institucija pritom koristi cjelokupne potencijale kulturne baštine i znanstveni pristup u muzeološkoj obradi građe, a koja je okosnica postava i pripovjedač priče o raznolikosti svijeta koji nas okružuje.

Ova fotodokumentarna izložba treća je u seriji izložbi “Do Novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja” (Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846.-2023.) Danas je palača na Gornjem gradu u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej živi primjer temeljite gornjogradske postpotresne obnove, a od kraja 2023. godine ova će gornjogradska ljepotica biti čuvar baštine u novom ruhu te generator razvoja, istraživanja i učenja u metropoli - novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

Cilj serije izložbi “Do Novog HPM-a” je prikazati različite segmente i faze napretka u realizaciji strateškog projekta obnove muzeja, ne samo prostorne već i sadržajno-funkcionalne, a koja je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i partnera Grada Zagreba koji je osnivač i primarni financijer muzeja.

Izložbu su omogućili Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH te ING-GRAD d.o.o. i Freywille.