Izložba GEA - kad stijene progovore u Prirodoslovnom muzeju Metković

05. prosinca. do 31. ožujka 2020.
Prirodoslovni muzej Metković
Katarina Krizmanić; Dražen Japundžić

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

5. prosinca 2019. u 18 sati
Prirodoslovni muzej Metković
izložba „GEA - Kad stijene progovore“

Već je i Gjuro Pilar, jedan od utemeljitelja geologije kao znanosti u Hrvatskoj, još polovicom 19. stoljeća ustvrdio da je „geolog prvi koj utire put daljnjim istraživanjem zemaljske kore, imajućim za svrhu racionalno crpljenje podzemnoga blaga“. Od tada do danas misija geologije nije se bitno promijenila, nego se usavršila, uz pomoć novih tehnika, metoda i tehnologija. Izložbom „GEA - Kad stijene progovore“ nastojali smo tu tvrdnju na neki način potkrijepiti fotografijama i odgovarajućim eksponatima.

Izložba „GEA - Kad stijene progovore“ predstavlja ne samo vid toliko potrebne muzejske međuinstitucionalne suradnje nego i uistinu sretnu povezanost jednoga dugovječnoga matičnog muzeja (Hrvatski prirodoslovni muzej), jednoga nešto mlađeg muzeja spremnog na nove muzeološke izazove (Prirodoslovni muzej Metković) i jedne udruge, krovne i sveobuhvatne kad je riječ o geologiji, a to je Hrvatsko geološko društvo.

Osnovna je intencija izložbe prikazati posjetiteljima ljepote i čari Gee, ispričati na zanimljiv način pripovijest o geologiji u najširem značenju te grane znanosti, a to smo pokušali realizirati uz pomoć fotografija i muzejskih predmeta - stijena, minerala i fosila.

Stijene, fosili i minerali prikazani u postavu izložbe uzorci su s područja cijele Hrvatske i sastavnice su geoloških zbirki iz različitih institucija.

Fotografije odabrane za ovu izložbu dio su ciklusa foto-natječaja GEA koje periodično od 2009. godine provodi Hrvatsko geološko društvo među svojim članovima, a i šire. Svaki GEA natječaj (a bilo ih je do sada osam) imao je svoju užu temu u okviru koje je pristizao uistinu impozantan broj fotografija, koje su komisijskim odabirom svedene na 40 najuspješnijih, prikazanih na pojedinoj izložbi. Tako je 2009. godine, kada je krenula ideja s ovom izložbom, tema bila GEA - objektivima i očima članova HGD-a, 2010. godine bila je to GEA u plavom, a 2011. imali smo priliku vidjeti fotografije u okviru teme Geolozi u akciji, da bi 2013. tema bila mikroGEA vs makroGEA. Nakon kraće pauze, 2016. godine izložbom Cro – GEA prikazane su na fotografijama geološke zanimljivosti i ljepote mile nam domovine, a 2017. godine tema GEA(o)metrija otkrila je različite oblike simetrije, spirale, meandre, valove, pukotine, pruge, ukratko, niz primjera u kojima je susret geologije i geometrije uistinu začudan. GEA – Godišnja doba bila je tema 2018. godine, prikazujući geološke pojave i motive s naglaskom na različita godišnja doba, da bi 2019. tema bila Crno-bijela GEA, gdje je, kako i sam naziv govori, odabir motiva na fotografijama bio vezan uz raznolike prirodne, a posebice geološke aspekte, ovoga puta u crno-bijelim nijansama.

Zanimljivo je da su izložbe u određenim razdobljima bile prikazane u relevantnim institucijama koje se bave geologijom, a to su INA d.d. industrija nafte, Hrvatski geološki institut, Prirodoslovno-matematički fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i, naravno, Hrvatski prirodoslovni muzej. Svatko tko je razgledao izložbu imao je priliku glasati za tri najdraže mu fotografije, tako da je svaki ciklus imao i pobjednike natječaja. Pritom treba spomenuti da je na godišnjoj skupštini Hrvatskoga geološkog društva, koja se redovito održava u prosincu, svaki puta organizirana aukcijska prodaja fotografija s pojedine izložbe, a sredstva prikupljena aukcijom darivana su uvijek u dobrotvorne svrhe.

Fotografije prikazane na izložbi „GEA - Kad stijene progovore“ odabir su autora izložbe i nisu nužno ni one najbolje (prema glasovima publike), a možda niti objektivno najljepše. Naprotiv, vođeni motivima vezanima uz raznolikost naše struke i mnogim Geinim pojavnostima, odlučili smo fotografije, pa i samu izložbu koncipirati unutar nekoliko, po nama, zanimljivih i bitnih tematskih cjelina. Tako smo odlučili pokazati kako izgleda rad geologa na terenu, na koji način geologija stoji u službi eksploatacije različitog Geina blaga, kako izgledaju različiti krški oblici i utjecaj vode u kršu, što su to geološke strukture, a također i prikazati i neke mineraloško-petrografske osobitosti karakteristične za našu Geu, te napokon i zaviriti u mikroskop kako bi vidjeli kako to sve izgleda pod velikim povećanjem. Fotografije s fosilima namjerno smo izostavili jer smo odlučili fosile prikazati uživo. Naime, bogati fundus fosila Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, kao i novoprikupljeni materijal otvorio nam je mogućnost odabira i prikaza nekih, za šire područje Metkovića, karakterističnih i važnih geoloških nalaza.

Nadamo se da će izložba biti podstrek daljnjim terenskim istraživanjima, kao i poticaj za nadopunjavanje i obogaćivanje muzejskih geoloških zbirki, koje bi zasigurno mogle naći svoje mjesto u budućim postavima Prirodoslovnog muzeja Metković.