Izložba Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje HPM-a gostuje u Poreču

20. veljače. do 16. ožujka 2019.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Gostovanje izložbe Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču
***

Mala galerija Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, od 20. velječe do 16. ožujka 2019. godine.

Izložba Savršenstvo evolucije - RAZOTKRIVANJE gostuje od 20. velječe do 16. ožujka 2019. godine u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču čime započinjemo suradnju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja sa Pučkim otvorenim učilištem u Poreču.

Izložba obuhvaća 24 fotografije velikog formata na kojima smo prikazali kornjaše izuzetno vrijedne Zbirke kornjaša Mikšić i minerale iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Zbirka kornjaša Mikšić jedna je od najvrednijih zbirki Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te je dobro čuvana u posebnim uvjetima radi osjetljivosti uzoraka i kao takva nije dostupna široj javnosti. Stoga smo je pomoću fotografija željeli učiniti dostupnom što većem broju promatrača. Izložbu fotografija upotpunili smo s trinaest primjeraka kornjaša i osam uzoraka minerala koji su snimljeni na fotografijama.

Što RAZOTKRIVAMO?
U svijetu kukaca i minerala postoje gotovo sve boje i njihove nijanse, a u ovoj izložbi prikazali smo tek neke zanimljive kombinacije. Fotografirali smo uzorke minerala iz mineraloško-petrografskih zbirki i primjerke kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić koji svojom bojom ili uzorkom obojenosti međusobno najviše odgovaraju. Pojedine vrste kornjaša se bojom u tolikoj mjeri stapaju s mineralom da ih je na prvi pogled teško na njemu uočiti. Više vrsta kornjaša se bojom na svoj osobit način podudara s istim mineralom, ali i obrnuto, kad se ista vrsta kornjaša podudara s nekoliko različitih minerala, a što ovisi o načinu na koji se svijetlost lomi o površinu kornjaša ili minerala. Iako nam je prilikom odabira motiva osnovni kriterij bila boja, u nekim slučajevima sličnost kornjaša s mineralima postignuta je pomoću strukture njihove površine, oblika pojedinog dijela tijela samog kornjaša ili kombinacijom svega navedenog. Nadamo se da ćete u ovoj knjizi uživati isto toliko koliko smo mi uživali stvarajući je.

Impresum izložbe:
AUTORI IZLOŽBE: Nives Borčić, Petar Crnčan, dr.sc Iva Mihoci i dr. sc. Ivan Razum
AUTORICA FOTOGRAFIJA: Nives Borčić
AUTORI KOMPOZICIJE FOTOGRAFIJA: Nives Borčić i Petar Crnčan
PRIPREMA UZORAKA: Nives Borčić, Petar Crnčan, Marin Šoufek, Višnja Lisičar, Silvana Sušić
OBLIKOVANJE DEPLIJANA: Nikša Martinac