Izložba Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih u Gradskom muzeju Nova Gradiška

26. travnja 2018.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Izložba Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih
četvrtak, 26. travnja
Gradski muzej Nova Gradiška

U postavu izložbe pratiti će vas zvukovi prirode kojih se neki od vas sjećaju iz djetinjstva, a koje danas možemo čuti samo u čistim, netaknutim dijelovima prirode.

U prvoj sobi zvučnog prostora prikazana je raznolikost kukaca pjevača te osnovni podaci o načinima na koje kukci stvaraju i čuju zvuk. Nakon toga, u hodniku vas dočekuje model vrijednog mrava s prikazom struktura pomoću kojih pjeva. Takve strukture prikazane su i na modelima stidljive pipe, skrovitog rovca i ratoborne bogomoljke u sljedećoj sobi.

Postav izložbe završava marljivim pjevačima po čijoj pjesmi mnogi od nas pamte ljeto. Najpoznatiji među njima je neumorni poljski šturak, a društvo mu pravi moćna hrastova strizibuba. U ovom našem zboru od svih vrsta zasigurno je najglasniji i najbizarniji pjevač perverzna i pohotna vodena stjenica koja pjeva – penisom!

***
Impresum izložbe:

Autorica koncepcije: dr.sc. Iva Mihoci
Autori izložbe: dr.sc. Iva Mihoci, Petar Crnčan
Stručni suradnici: dr.sc. Vlatka Mičetić Stanković, dr. sc. Martina Šašić Kljajo
Autor oblikovanja prostora: Mario Galov
Autor likovnog oblikovanja: Andrea Franić za MihociStudios d.o.o.
Autor zvuka i oblikovanja zvučnog prostora: skladatelj Boštjan Perovšek
Autor modela kukaca: akademski kipar Denis Krašković
Autor robotiziranih modela: akademski kipar Denis Krašković, Branimir Tadić
Autori fotografija: David Mihoci, Ena Mihoci
Autorica ilustracija: Franka Tretinjak
Tisak vizuala: PrintGrupa d.o.o.
Marketing i PR izložbe: Nenad Jandrić, Martin Glavinić

Zahvaljujemo akademiku prof. dr.sc. Matiji Gogali iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti, dr.sc. Tomiju Trilaru iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije, prof. dr. sc. Jérôme Sauer iz Muséum National d'Histoire Naturelle Paris i prof. dr. sc. Fanny Rybak s Université Paris-Sud, Orsay, Paris na ustupanju originalnih zvukova različitih vrsta kukaca.

Zahvaljujemo prof. dr. sc. Borisu Hrašovcu i doc. dr. sc. Milivoju Franjeviću sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na ustupanju odabranih primjeraka prepariranih kukaca.

Zahvaljujemo Hrvatskoj radioteleviziji na raspoloživosti studija Bajsić za fotografiranje scena izložbe te Muzeju grada Zagreba na posudbi rasvjetnih tijela.

Izložbu su financijski omogućili Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Hrvatski prirodoslovni muzej
Zagreb, prosinac 2016. – srpanj 2017.