Izložba Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

13. srpnja. do 30. studenog 2018.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Izuzetno zanimljiva izložba "Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih" otvorena je večeras u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Naime, uz izložbu mogu se i čuti zvukovi iz prirode, odnosno glasanje kukaca.

Riječ je izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Autori izložbe su dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan. Pak, zvukove je orkestrirao u kompozicije bioakustičar Boštjan Perovšek. Također, na izložbi mogu se vidjeti modeli kukaca je izradio akademski kipar Denis Kraković uz pomoć robotičara Branimira Tadića i Petra Crnčana. Prikazan je i bogati fundus Hrvatskog prirodoslovnog muzeja s preko 1200 primjeraka raznih kukaca.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Ana Kuzman izrazila je zadovoljstvo što je Dubrovnik ugostio ovako vrijednu izložbu, kazavši da su izloženi primjerci tek jedan dio bogatog fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Naglasila je i kako ovo nije prva suradnja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Autor izložbe Petar Crnčan rekao je "da je izložba posvećenima najmanjima koji čine važan dio živih zajednica i kopnenih staništa".

- Cilj izložbe je bio upoznati posjetitelje s tim koji kukce proizvode zvukove, na koji način to rade, zašto se glasaju, ali i prezentiramo neke nove rezultate određenih istraživanja na području komunikacije kukaca. - kazao je Crnčan.

Također, ovom prilikom autor zvuka izložbe Boštjan Perovšek je i zasvirao, kako je kazao, "sa zvukovima koje ćete čuti na izložbi". Nazočne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Izložba je otvorena do 30. studenoga.

Izvor:
www.dubrovnikpress.hr