Josip Kalasancij Schlosser - vitez Klekovski

04. listopada. do 31. ožujka 2014.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U suradnji s Gradskim muzejom Križevci, povodom 205. godišnjice rođenja liječnika Josipa Kalasancija Schlossera, u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju postavljena je izložba Dr. Josip Kalasancij Schlosser vitez Klekovski (1808. - 1882.).

Dr. Josip Schlosser bio je jedan od prvih članova Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti te veliki hrvatski botaničar i entomolog. Kao autor brojnih članaka i knjiga stavio je hrvatsku botaniku, u tadašnje vrijeme, u ravnopravan položaj s drugim razvijenijim zemljama. Knjiga Syllabus flore Croaticae Schlossera i Vukotinovića je sažetak dotadašnjih botaničkih istraživanja na hrvatskim prostorima i prva knjiga o botanici izašla u Hrvatskoj, dok njihova otkrića kulminiraju dvadeset godina kasnije iznimnom knjigom Flora Croatica.

Kao entomolog, Schlosser je objavio djelo Fauna kornjašah Trojedne kraljevine koje se smatra prvim velikim zoologijskim djelom koje je izdala Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti. Knjiga se sastoji od tri sveska s ukupno 995 stranica na kojima je opisano i hrvatskim imenima imenovano oko 6000 vrsta kornjaša.

Uz izniman znanstveni doprinos, neki nas lokaliteti i danas podsjećaju na Schlossera, to su Schlosserove stube kod Vlaške ulice u Zagrebu te Schlosserova livada i Schlosserov dom ispod vrha Risnjaka.

Izložba je otvorena 4. listopada 2013., a ostati će otvorena do konca ožujka 2014. godine.