Kamen po kamen... Zagreb

07. lipnja. do 26. lipnja 2016.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zahvaljujući potpori Turističke zajednice grada Zagreba uspješno je realizirao program „Zagrebački muzejski suvenir“. Program je potaknut izložbom „Zagrebačkim ulicama… Zagreb u kamenu“ i promišljanjem o nedostatku autentičnih zagrebačkih suvenira.

Studenti Akademije, pod mentorstvom prof. Daniela Kovača, inspirirani eksponatima s izložbe, izradili su artističke prijedloge za zagrebačke suvenire. Naglasak je bio na oblikovanju skulptura iz prirodnog kamena korištenog u izgradnji grada Zagreba. Oblikujući jedinstvene predloške studenti su imali prigodu upoznati se s različitim vrstama stijena, odnosno kamena, koje su kustosi Muzeja prethodno prikupili i donijeli iz poznatih hrvatskih kamenoloma, gdje se nekada vadio kamen za gradnju poznatih zagrebačkih građevina. Uzorci različitih vrsta stijena/arhitektonsko-građevnog kamena iz kamenoloma krednog vapnenca na otoku Braču, jurski litiotis vapnenci s Velebita, litotamnijski vapnenci i uzorci zelenih škriljavaca s obližnje Medvednice bili su polazište za umjetničku interpretaciju prepoznatljivih zagrebačkih motiva.

Na najbolji mogući način, sinergijom sve tri institucije, a ponajviše radom samih studenata Nastavničkog odsjeka ALU, nastali su vrijedni i zreli kiparski radovi koji su svojim sadržajem i izvedbom odgovorili na zadanu temu. Kamen kao gradbeni element zagrebačke arhitekture i urbane plastike, svatko je od sedmero sudionika interpretirao na svoj način, prerađujući poznate gradske motive. Tako su Mirogojske arkade, uspinjača, spomenik banu Jelačiću, fontane na Zrinjevcu neke od veduta prezentirane i transponirane u likovni govor, često minimalističkog izraza. Kamen, drvo, metal, tkanina, forex ploče i pleksiglas, materijali su korišteni za takav poduhvat. Kao rezultat, nastala je izložba u čijim se radovima sam kamen uglavnom koristi kao ready-made. Tako upotrijebljen on tvori konstrukcijski element koji je diskretno prisutan, kakav zapravo kamen i jest u današnjem trenutku voljenog nam grada.