Koralj izvađen iz mora - izložba

18. prosinca. do 01. travnja 2020.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Hrvatski prirodoslovni muzej

izložba
KORALJ IZVAĐEN IZ MORA

Raznovrsnost fosilnih i recentnih koralja, njihova građa, zavidna graditeljska sposobnost te raskošna ljepota naveli su nas na ideju da ih približimo posjetiteljima kroz različite prirodoslovne, a i druge aspekte, počevši od njihove prve pojave u davnoj geološkoj prošlosti, preko njihovog mineraloškog sastava te građe i načina života današnjih koralja, pa sve do uporabe koralja za izradu atraktivnog i vrijednog nakita. Tako je ovoj izložbi, uz primarni prirodoslovni atribut, pridodan i umjetnički, čime se svrstava u niz izložbi novog vala Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u kojima se na poseban način isprepliću priroda i umjetnost, odnosno dodiruju i nadopunjuju natura i kultura. Koralji su, iako vrlo sićušni, graditelji najvećih struktura u živom svijetu – koraljnih grebena, koji također imaju posebno mjesto na izložbi.

Cilj izložbe je prikaz prirodoslovnih značajki koralja, vodeći računa o građi, načinu života, sistematici, rasprostranjenosti i ugroženosti, ali uz pridodane brojne zanimljivosti, legende, mitove, vjerovanja i umjetnički doživljaj koralja. Kako bismo na što sveobuhvatniji način prikazali ljepotu, važnost i vrijednost koralja, na izložbi smo prezentirale i predmete iz drugih muzejskih institucija, iz kojih se iščitava prisutnost koralja u različitim segmentima života, gotovo od samih početaka civilizacije pa sve do današnjih dana.

Međutim, kod većine ljudi prva asocijacija na koralje jest nakit. Stoga je jedan dio izložbe posvećen koraljarstvu i izradi nakita od koralja. Prateći tu ideju gotovo je nemoguće zaobići otok Zlarin, sinonim za koraljarstvo i rodno mjesto Vesne Parun, koja je prije više od pola stoljeća napisala zbirku pjesama „Koralj vraćen moru“. A mi ćemo, djelomice inspirirani naslovom zbirke i otokom Zlarinom, „izvaditi“ pokoji koralj iz mora i pramora te ih prezentirati posjetiteljima.

Kad noć nad svijetom hladne prostre sjene
Ne pitaj zašto te voli moje čudno srce
Znaš li odakle koralj na dnu oceana?
Valovi pričaju o zaspaloj ljepoti,

(Vesna Parun, Koralj vraćen moru, 1959)


Autorice izložbe:
Nediljka Prlj Šimić
Katarina Krizmanić
Irena Grbac

SLUŽBENI OSIGURAVATELJ: