Makedonija kroz iskustva Zagrebačke mineraloške škole - izložba u Skoplju

29. rujna. do 31. prosinca 2016.
Skoplje

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

U Makedonskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Skoplju, 29. rujna 2016., otvorena je izložba pod nazivom Makedonija kroz iskustva Zagrebačke mineraloške škole. Organizirana je uoči stogodišnje prisutnosti hrvatskih mineraloga na području Makedonije i uspješne suradnje makedonskih i hrvatskih mineraloga.

Na izložbi su izložene crnobijele fotografije iz 30-tih godina 20. stoljeća autora Ljudevita Barića, hrvatskog znanstvenika mineraloga, učenika prof. Frana Tućana koji ga je poveo u ta istraživanja. Osim mineraloško-petrografskih i geografskih motiva fotografije prikazuju i odraz kulturnih, etnografskih, socijalnih i ekonomskih prilika na području Makedonije u tim drevnim vremenima. Uz njih je prikazana i prezentacija fotografija terenskih istraživanja u novije vrijeme te pregled rezultata suradnje hrvatskih i makedonskih istraživača na području mineralogije.

Izložba će biti otvorena do kraja 2016. godine.

Izložbu su omogućili Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Makedonska akademija znanosti i umjetnosti i realizirana je pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Makedonske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilištа “Goce Delčev” iz Štipa.

***
Autori izložbe:
Vladimir Zebec, Snježana Mikulčić Pavlaković, Vladimir Bermanec, Blažo Boev, Marin Šoufek
Stručni suradnik:
Darija Ćaleta
Izvornici fotografija:
fotodokumentacija Mineraloško-petrografskog odjela Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja
Obrada i grafička priprema fotografija:
Snježana Mikulčić Pavlaković
Tehnička priprema i postav:
Višnja Lisičar, Silvana Sušić, Robert Jankuloski, Vlado Dimoski
Tisak i izrada izloženih fotografija:
ARS kopija d.o.o.